Cannabisfabrikanter skrivna i Sverige - dömda för cannabisodlingar i Norge


I ett uppmärksammat mål har en domstol i Norge dömt tre personer med vietnamesiskt ursprung till fängelsestraff av varierande längd för medverkan av olika slag vid omfattande cannabisproduktion.


NHT, född 1973, vietnamesisk medborgare med bostadsadress i Helsingborg, döms till fängelse i 3 år och 3 månader, varifrån ska frånräknas tid i häkte med 202 dagar. NHT ska vidare ersätta norska staten för vinning av brott med 150 000 kronor.


QHN, född 1968, vietnamesisk medborgare också med bostadsadress i Helsingborg, döms till fängelse i 5 år och 6 månader, varifrån ska frånräknas tid i häkte med 202 dagar. QHN ska vidare ersätta norska staten för vinning av brott med 450.000 kronor.


HND, född 1954, svensk medborgare med bostadsadress i Ängelholm, döms till fängelse i 11 månader, varifrån ska frånräknas tid i häkte med 202 dagar. HND ska vidare ersätta norska staten för vinning av brott med 6.000 kronor.


Det är första gången den sk "maffiaparagrafen" används i Norge i ett åtal mot vietnameser, vilka som ett led i en organiserad kriminell grupps verksamhet bland annat anklagas för att ha producerat stora mängder cannabis, stulit ström till ett värde av 187 000 kronor och åstadkommit förstörelse i en fastighet.


Med tanke på de vietnamesiska cannabisintressenas framfart i Sverige kan domen utgöra nog så intressant läsning för svenska myndigheter.


Intresserade representanter för polis- tull- och åklagarmyndigheter kan ta del av domen genom att skicka ett mail till [email protected] (uppge namn, myndighet och tel.nr.)


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0