Äntligen! - Utredning om skatteincitament för gåvor till forskning och ideell verksamhet

Regeringen har nu fattat beslut om att tillsätta en utredning om skatteincitament för gåvor till forskning och ideell verksamhet.


Skatteincitament kan vara ett sätt att stimulera individer och företag att skänka pengar till viktiga områden som till exempel forskning. Samtidigt som regeringen vill uppmuntra donationer måste vi komma ihåg att det är komplicerat och svårt att göra förändringar i skattesystemet utan att man samtidigt skapar krångel och kryphål. Det finns dessutom besvärliga avgränsningsfrågor, kontrollsvårigheter och EG-rättslig problematik som måste hanteras och lösas, säger finansminister Anders Borg.


Om den nu tillsatta utredningen hittar lösningar som medger skattebefrielse för donationer kan det innebära ytterligare resurser till viktiga forskningsprojekt. Regeringen har dessutom nyligen lagt ett förslag om att slopa den så kallade forskningsmomsen. Det är ytterligare ett sätt att främja externa bidrag, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg


I utredningens uppdrag ingår att analysera för- och nackdelar med skatteincitament för gåvor till forskning och ideell verksamhet som ett komplement till andra stödformer. Till den del lämnade förslag har offentligfinansiella konsekvenser, ska utredaren föreslå finansiering av förslagen inom det berörda området. Vidare ska förslagens påverkan på den administrativa bördan för Skatteverket, andra myndigheter och företag redovisas. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 16 juni 2009.


Du kan läsa kommittédirektivet (Dir 2008:102), Skatteincitament för gåvor till forskning och ideell verksamhet, här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0