Insatser mot droger tillförs 300 miljoner

Från Norge meddelar landets hälsovårdsminister Bjarne Håkon Hanssen att man i budgeten föreslår ett tillskott på 300 miljoner kronor för insatser mot droger, vilket innebär en total ökning med 685 miljoner kronor sedan den så kallade Opptrappingsplanen startade 2006 och som omfattar perioden 2006-2010.


Som jag meddelat tidigare föreslår byrådet i Oslo att Oslo stänger injektionsrummet den 1 januari 2009.


Norska regeringen meddelar nu att man under oktober kommer att skicka ut ett remissförslag om permanentning av injektionsrum. Bjarne Håkon Hanssen säger att respektive kommun själv bör få bestämma om man vill ha injektionsrum som en del av sina tjänster och om så är fallet finansiera detta med egna medel. Med ökade resurser till kommunerna finns det möjligheter till detta.


Det ansvariga departementet, Helse- og omsorgsdepartementet, arbetar nu med ett remissförslag där det bland annat sägs att injektionsrummet ska vara ett komplement till andra omsorgs- och rehabiliteringstjänster för personer som dagligen använder narkotika och som har behov av ett omfattande batteri av tjänster för att förbättra sin livssituation och sitt hälsotillstånd.


På vilket sätt ett injektionsrum med därtill hörande verksamhet förbättrar livssituationen och hälsotillståndet framgår inte av berättelsen.


Helse- og omsorgsdepartementet har tidigare öronmärkt pengar till driften av injektionsrummet i Oslo och meddelar nu att sådana medel kommer att finnas tillgängliga om Oslo vill fortsätta verksamheten med injektionsrummet.


För att öka förvirringen säger Hanssen att narkotika är och ska vara förbjuden. När man trots det kan använda narkotika i injektionsrummet utan straff är det för att öka tillgängligheten till hälsovård och information om hjälpinsatser för målgruppen.


Ytterligare information om verksamheten vid det injektionsrum som finns i Oslo nu hittar du här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0