Enhetligare regler om konsumenters rättigheter

Idag har Europeiska kommissionen antagit ett förslag till ett direktiv om konsumenters rättigheter. Syftet är att få till stånd tydligare och enhetligare regler inom EU när det gäller vilka rättigheter konsumenter har när de handlar.


Förslaget, som är ett led i arbetet med att se över EU:s konsumentregelverk, omfattar de nuvarande direktiven om distansavtal, hemförsäljning, konsumentköp samt oskäliga avtalsvillkor. Kommissionens ambition är full harmonisering på hög konsumentskyddsnivå. Kommissionen framhåller att enhetligare konsumentskyddsregler förbättrar företagens förutsättningar och ökar konsumenternas förtroende för gränsöverskridande handel. Kommissionen ser en särskild potential när det gäller handel via Internet.


I kommissionens förslag behandlas bland annat vilken information som ska ges före avtalets ingående, ångerrätt för konsumenter samt vad som gäller när en vara inte uppfyller vad konsumenten haft anledning att förvänta sig.


Det är glädjande att kommissionen presenterat ett förslag till ett direktiv som rör konsumenters rättigheter i avtalsförhållanden. Det behövs enhetligare regler på en hög konsumentskyddsnivå för att uppnå en väl fungerande inre marknad som har konsumenternas och företagens förtroende. Vi ska nu analysera förslaget och skicka ut det på remiss, säger konsumentminister Nyamko Sabuni och justitieminister Beatrice Ask i en gemensam kommentar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0