Elektroniskt kungörande av författningar

Utredningen om elektroniskt kungörande av författningar, med justitierådet Gudmund Toijer som utredare, har nu överlämnat sitt betänkande "Elektroniskt kungörande av författningar" (SOU 2008:88) till justitieminister Beatrice Ask.


Utredningen föreslår att det offentliga tillkännagivandet (kungörandet) av lagar och förordningar ska ske elektroniskt på en särskild webbplats på Internet. Med hjälp av en uppkopplad dator kan var och en ta del av en författnings officiella lydelse oberoende av tid och plats. Det föreslås också en skyldighet för folkbiblioteken att ge allmänheten tillgång till webbplatsen.


Utredningen har funnit att det är tekniskt möjligt att med rimliga resurser skapa ett tillförlitligt och säkert elektroniskt kungörandesystem. Det går också att säkerställa ett långsiktigt bevarande av författningarna.


Enligt förslaget ska lagar och förordningar ha den officiella lydelse som framgår av det elektroniska kungörandet. Någon pappersversion kommer inte att kungöras. Utredningen har emellertid funnit att även ett pappersexemplar bör framställas, bl.a. mot bakgrund av den extra säkerhet som det innebär för systemet.


Utredningen föreslår att de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2011 och att de ska omfatta författningar som kungörs därefter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0