Avtalet mellan Sverige och Vietnam om ömsesidigt samarbete vid adoptioner förlängs inte

Regeringen har idag beslutat att inte förlänga avtalet mellan Sverige och Vietnam om ömsesidigt samarbete vid adoptioner. Beslutet grundar sig på uppgifter som framkommit om brister i adoptionsverksamheten i Vietnam.


Det är för regeringen helt centralt att det enskilda barnets och de  biologiska föräldrarnas rättigheter respekteras i adoptionsverksamheten. Det har kommit oroande signaler om att barn kan vara föremål för handel i Vietnam. Enligt svensk lagstiftning kan vi bara samarbeta med länder som kan säkerställa respekten för barnets rättigheter. Det är därför vi nu avstår från att förlänga avtalet, säger socialminister Göran Hägglund.


En rapport från den amerikanska ambassaden i Hanoi (våren 2008) visade att det förekommer brister i adoptions- och barnhemsverksamheten i Vietnam. Det har bland annat förekommit att de biologiska mammorna fått betalt i samband med att de lämnat ifrån sig sina nyfödda barn och att de biologiska föräldrarna inte informerats om konsekvenserna av att de lämnar ifrån sig sitt barn för adoption. Det framkom också exempel på förfalskade handlingar.


Med anledning av dessa uppgifter besökte företrädare för Socialdepartementet och Myndigheten för Internationell Adoptionsfrågor (MIA) Vietnam i september månad. Vid de möten som de svenska företrädarna hade med de vietnamesiska myndigheterna blev det tydligt att vi har olika synsätt på problemen. De kunde inte uppvisa att de har möjlighet och beredskap för att åtgärda de problem som uppmärksammats.


När Sverige 2004 tecknade avtal med Vietnam om adoptioner gjordes utfästelser om att landet skulle tillträda 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner. Vietnam därefter vid flera tillfällen skjutit upp tillträdandet och har ännu inte preciserat en definitiv tidpunkt för när landet avser tillträda konventionen.


USA har sagt upp sitt samarbetsavtal med verkan från den 1 september 2008. Ett flertal länder, däribland Tyskland, Australien, Nederländerna och Norge, har inget avtal med Vietnam och ställer sig mycket tveksamma till att ingå sådant avtal under rådande omständigheter.


En förutsättning för att svenska adoptionssammanslutningar ska kunna arbeta med internationell adoptionsförmedling i ett annat land är att det andra landet har en adoptionslagstiftning eller annan reglering, som beaktar de grundläggande principer för internationell adoption som uttrycks i FN:s barnkonvention och 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner. Det krävs också att landet har en fungerande administration kring den internationella adoptionsverksamheten.


En konsekvens av det uppsagda avtalet är att de svenska adoptionssammanslutningarna efter avtalstidens utgång inte längre kommer att kunna ha adoptionssamarbete med Vietnam. Företrädare för Socialdepartementet kommer att besöka Vietnam i november i år. Då ska de bland annat diskutera hur adoptionsverksamheten kan avslutas på bästa tänkbara sätt så att inte barn och adoptionssökande föräldrar drabbas på ett olycklit sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0