Åklagarväsendets brottsbekämpning

Åklagardatautredningen har i dag överlämnat betänkandet Åklagarväsendets brottsbekämpning Integritet - Effektivitet (SOU 2008:87) till justitieminister Beatrice Ask. Utredningen föreslår en reglering i lag för behandlingen av uppgifter i åklagarväsendets brottsbekämpande verksamhet.


Utredningens förslag innebär att det ska vara tillåtet för Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten (åklagarväsendet) att i sina datorsystem behandla och lagra digitala upptagningar av text, ljud och bild som behövs i åklagarväsendets brottsbekämpande verksamhet.


För att åklagarväsendet ska kunna bedriva sin verksamhet effektivt och ändamålsenligt och med ett rationellt datorstöd, föreslår utredningen teknikneutrala bestämmelser som medger fortlöpande utveckling och anpassning av datorsystemen. Ökad effektivitet kommer också att uppnås genom utredningens förslag om möjlighet för andra myndigheter som bedriver brottsbekämpande verksamhet att få direktåtkomst till uppgifter i åklagarväsendets brottsbekämpande verksamhet.


Av integritetsskäl föreslås att viktigare frågor regleras i lag. Tillgången till uppgifter ska alltid begränsas till vad var och en behöver för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter. Till skydd för de registrerades personliga integritet föreslås vissa grundläggande rättigheter för enskilda. Förutom rätt till information, rättelse och skadestånd får vissa beslut av myndigheterna inom åklagarväsendet överklagas. För att värna skyddet för enskildas personliga integritet föreslår utredningen vidare att möjligheten att behandla känsliga personuppgifter begränsas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0