"Afghanistan kan inte lämnas åt talibanerna"

Dagens Nyheter Debatt 9 oktober 2008

Sten Tolgfors, Försvarsminister


Mycket har hänt i Afghanistan sedan talibanregimens fall år 2001. 80 procent av befolkningen har tillgång till grundläggande sjukvård, att jämföra med 8 procent under talibanernas styre. Spädbarnsdödligheten har minskat med 26 procent.


För fem år sedan fanns inga skolor för flickor i Afghanistan. Sedan dess har 2000 skolor byggts eller reparerats. I skydd av bland annat svenska soldater förverkligas steg för steg flickornas rätt till utbildning. 6,4 miljoner barn varav 1,5 miljoner flickor går i skolan


En förutsättning för utveckling är att det skapas en säker miljö. Den valda och legitima regeringen har bett om internationellt stöd. 40 länder samarbetar för att leda Afghanistan mot en bättre framtid.


Vi bidrar med militära insatser för att skapa säkerhet. Vi stöder uppbyggnaden av Afghanistans egen armé och poliskår för att stärka regeringens möjlighet att ta ansvar för sin egen säkerhet. Vi har ökat vår diplomatiska närvaro med en ambassad i Kabul. Att skapa säkerhet är en förutsättning för att effektivt kunna verka med de biståndsinsatser som Sverige genomför.


Det är detta internationella och FN-sanktionerade agerande som Thage G Peterson (s) och Maj Britt Theorin (s) kallade för "det orättfärdiga och utsiktslösa kriget i Afghanistan" på DN-debatt härförleden. I går kväll anslöt Lars Ohly (v) och Maria Wetterstrand (mp) sig till dem i en gemensam manifestation på Sergels torg i Stockholm. Där menade de att "Det är hög tid att reagera mot detta vansinne."


Är det vansinne att värna civila?


Det är ingen tvekan att utvecklingen i Afghanistan innehåller betydande utmaningar för landets regering och det internationella samfundet. Men borta är det massiva förtrycket och talibanernas avrättningar på fotbollsarenor. Om vi gjorde som Peterson, Theorin, Ohly och Wetterberg ville och lämnade Afghanistan åt sitt öde, skulle risken vara stor för en återgång till talibanstyre. Det är tråkigt att den internationella solidariteten inte räcker längre för dem. Det är även högst märkligt att två framträdande socialdemokrater bortser från att det var den socialdemokratiska regeringen som inledde Sveriges insats i Afghanistan.


Alliansregeringen har ökat biståndet till Afghanistan. Vårt fortsatta fokus ligger på att knyta ihop de civila och militära delarna. Genom att bättre samla våra insatser får vårt bidrag större effekt och stöder den framtida utvecklingen i landet.


Sten Tolgfors (m)

Försvarsminister


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0