Regeringen vill underlätta betalning av skadestånd

Regeringen har 13 november tillsatt en utredning som ska överväga om en särskild rutin för frivillig betalning av skadestånd som dömts ut på grund av brott ska införas.


Syftet med utredningen är att skapa enkla rutiner som underlättar för både den som är skadeståndsskyldig och för målsäganden.


Många av de som har dömts att betala skadestånd förstår inte hur de ska bära sig åt för att betala det skadestånd som domstolen har fastställt.  Målsägandens person- och adressuppgifter framgår inte alltid av domen på grund av till exempel sekretess. Den skadeståndsskyldige tvingas därför emellanåt förhålla sig passiv och vänta på krav från målsäganden.


Men många målsäganden vill inte ta frivillig kontakt med den skadeståndsskyldige eftersom de känner obehag och rädsla på grund av det brott som de utsatts för. I stället vänder sig målsäganden till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp att få det skadestånd som domstolen har dömt ut.


Avsaknaden av ett tydligt och enkelt sätt för den som är skadeståndsskyldig att frivilligt betala medför att personer som vill göra rätt för sig och betala skadeståndet ofta i onödan blir föremål för utsökning och hamnar i kreditupplysningsföretagens register. Särskilt för unga lagöverträdare är det viktigt med en snabb och enkel rutin för att betala utdömda skadestånd. Obetalda skadestånd kan bli en inkörsport till skuldsättning och innebära en ökad risk för fortsatt brottslighet, säger justitieminister Beatrice Ask.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0