Öppna jämförelser inom missbruks- och beroendevården

En viktig uppgift för regeringen är att säkerställa att missbruks- och beroendevården är av god kvalitet, effektiv och jämlik. I dag råder dock brist på statistik och kunskap om vilka resultat som åstadkoms. Regeringen har därför beslutat att tilldela Socialstyrelsen 1,5 miljoner kronor för att införa öppna jämförelser inom missbruks- och beroendevården. Öppet redovisad statistik är avgörande för en kunskapsbaserad styrning och utveckling av missbruks- och beroendevården, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.


Missbruks- och beroendevården består av insatser enligt både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Den bedrivs av både kommuner och landsting. För att följa upp resultat och kvalitet i denna verksamhet är det därför nödvändigt att följa patienten över huvudmannaskapsgränserna


Socialstyrelsen ges i uppdrag att samla in data om olika aspekter av kvalitet och tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården samt att redovisa dessa i öppna jämförelser. Jämförelserna bör inriktas på faktorer som lyfts fram i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården och det kvalitetsarbete som bedrivits inom myndigheten. I den mån det är möjligt ska mått på resultat i form av utfall för brukaren ingå i jämförelserna. Det är önskvärt att jämförelserna belyser perspektiv som delaktighet, hur kvinnors och mäns behov beaktas liksom insatser för barn till missbrukare.


Jämförelserna ska baseras på data som samlas in genom en enkätundersökning riktad till kommuner och landsting samt från andra källor som Socialstyrelsen finner lämpliga. En jämförelse ska finnas tillgänglig i en nationell databas senast den 16 juni 2009. En rapport med analyser av jämförelsernas innehåll ska presenteras senast den 30 oktober 2009.


Uppdraget ska i relevanta delar samordnas med Socialstyrelsens övriga arbete med att utveckla system för öppna jämförelser och kvalitetsindikatorer, inom både socialtjänst och hälso- och sjukvård. Socialstyrelsen ska samråda med Sveriges Kommuner och Landsting och Statens institutionsstyrelse i planering och genomförande av uppdraget.


För att syftet ska uppnås bör jämförelserna göras på kommun- och landstingsnivå eller, i de fall det är möjligt och lämpligt, på enhetsnivå. Detta uppdrag är ett steg i ett brett och långsiktigt arbete för att utveckla ett nationellt system för öppna jämförelser av kvalitet, resultat och effektivitet inom socialtjänst och hälso- och sjukvård.


Regeringen avser att fortsätta satsningen på att utveckla öppna jämförelser inom socialtjänsten med 10 miljoner kronor 2009 och 5 miljoner kronor 2010 och 2011. Inom hälso- och sjukvårdsområdet avsätter regeringen för 2009  117 miljoner kronor till en strategi för god vård, vilket bland annat inkluderar satsningar på förbättrad informationsförsörjning och öppna jämförelser av resultat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0