Ny och oberoende tillsyn av socialförsäkringen

13 november beslutade regeringen att ge socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i uppdrag att söka en utredare och generaldirektör för den nya myndighet som ska utöva tillsyn över socialförsäkringen.


Innan bildandet av Försäkringskassan som en myndighet var det Riksförsäkringsverket, RFV, som utövade kontroll av de 21 allmänna försäkringskassorna.  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ser inrättandet av den nya myndigheten som ett viktigt steg i den process som inleddes 2005 då Försäkringskassan bildades. Myndigheten kommer tillgodose det nödvändiga behov av tillsyn och granskning som finns inom socialförsäkringsområdet.


Min utgångspunkt är att tillsynen ska vara oberoende och objektiv. Det är avgörande för att människor ska känna förtroende för trygghetssystemet och välfärden, säger Cristina Husmark Pehrsson.


Generaldirektören kommer att sökas via ett öppet ansökningsförfarande och myndigheten ska inrättas 1 juli 2009.


Fakta

Försäkringskassan fattar 15 miljoner beslut om ersättning per år och gör 60 miljoner utbetalningar. Totalt handlar det om hälften av statens utgifter, eller 435 miljarder kronor. Försäkringskassans administration kostar åtta miljarder kronor per år, eller två procent.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0