Låga narkotikapriser i Sverige

CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) meddelar att man i  20 år har samlat in uppgifter om gatupriser på narkotika.


Inom ramen för CANs rapporteringssystem om droger (CRD) rapporterar poliser på länsnarkotikarotlarna två gånger om året om priser på gatunivå (d v s för små doser/förpackningar).


De inrapporterade priserna har för jämförbarhetens skull justerats efter SCBs konsumentprisindex (KPI) och redovisas i 2007 års penningvärde.


Från 1988 till 2002 har de KPI-justerade priserna för amfetamin och brunt heroin sjunkit med 60%, priset för hasch med 50% och priset för kokain med 35%.


Under perioden 2002-2007 har dock priserna inte förändrats särskilt mycket även om de fortsatt att sjunka något för amfetamin och kokain.


När det gäller kokain- och heroinpriserna kan det konstateras att trenderna är likartade i USA och Västeuropa, vilket indikerar att prisutvecklingen i Sverige varit en del av en internationell trend.


År 2007 uppgavs det genomsnittliga gatupriset (medianvärdet) för hasch vara ca 80 kronor per gram (svaren låg i ett intervall på 60-100 kr). Motsvarande värde för amfetamin var 225 kr (125-400 kr), för kokain 800 kr (600-1000 kr) och brunt heroin 1000 kr (500-3000 kr).


Samtidigt som prisfallen inträffat har tullens och polisens beslag ökat, räknat såväl i antal beslag som beslagtagna mängder. Även om tullens och polisens effektivitet kan ha ökat så torde inte detta kunna förklara att beslagen två-, tre- eller fyrdubblats.


Att beslagen stigit kraftigt samtidigt som priserna halverats talar för ett ökat inflöde och en ökad narkotikatillgänglighet under perioden, och då inte enbart i ekonomiska termer. Att prisfallet skulle vara en marknadsreaktion på minskad efterfrågan motsägs av att konsumtionen främst under 1990-talet gått upp för att sedan plana ut under 2000-talet.


Slutsatsen är att tillgängligheten av hasch, amfetamin och kokain varit stabilt god den senaste femårsperioden och att priserna varit förhållandevis låga.


Läs också:

Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988-2007


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0