Hälsofrämjande stöd till sex kommuner

Regeringen avsätter 50 miljoner kronor under 2008 för att utveckla det lokala hälsofrämjande arbetet. Medlen ska användas till att främja barns och ungas psykiska och fysiska hälsa. Sex kommuner har utsetts som ska genomföra satsningen och dessa är Helsingborg, Karlstad, Katrineholm, Skara, Uppsala och Östersund.


De medel som regeringen satsar ska användas till att främja barns och ungas psykiska och fysiska hälsa. Vidare ska medlen generera kunskap om såväl effektiva hälsofrämjande metoder som kostnadseffektiva samverkansformer på lokal nivå. Arbetet ska vila på en vetenskaplig grund vilket innebär att ett samarbete med ett forskningslärosäte måste upprättas.


Urvalsgruppen har bestått av företrädare från Folkhälsoinstitutet och Sveriges kommuner och landsting. De har utgått från följande kriterier vid urvalen:


1. Forskarkontakter, bedömning av kvalifikationer hos de forskare som kommer att följa arbetet.


2. Kommunal organisation och kapacitet, en bedömning av genomförandekapacitet hos kommunerna.


3. Samarbetspartners, en bedömning av om kommunerna planerar ett brett tvärsektoriellt samarbete kring projekten, inklusive samarbete med ideella sektorn.


4. En bedömning av tydlighet i problemformulering för de tänkta projekten.


5. En bedömning av tydlighet i projektidé, där projektidéer med brett tvärsektoriellt hälsofrämjande arbete har prioriterats.


6. En bedömning har gjorts av möjlighet till långsiktighet i projekten.


7. En bedömning har gjorts av tankar om och möjligheter till systematik och implementering.


8. Ambitionen har varit att få en god spridning mellan olika kommuntyper, olika projektidéer, geografisk spridning och politisk majoritet hos kommunerna.


Folkhälsoinstitutet (FHI) ansvarar för att fortlöpande följa och dokumentera de enskilda sex kommunernas arbete. Vidare ska institutet arrangera regelbundna kunskaps- och erfarenhetsutbyten kommunerna emellan. FHI kommer också samverka med Sveriges Kommuner och Landsting. FHI ska årligen senast den 1 februari 2009, 2010 och 2011 inkomma till regeringen (Socialdepartementet) med en redovisning av hur medlen använts samt hur de enskilda kommunernas arbete bedrivs, framskrider och vilka resultat som uppnåtts.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0