Cristina Husmark Pehrsson kommenterar studien om förtidspensionärers dåliga hälsa

Doktorsavhandlingen av Thorne Wallman visar att förtidspension sällan är någon bra lösning på problem. Beviljandet av förtidspension för en stor grupp människor har inte lett till högre livskvalitet, utan har snarare försämrat hälsotillståndet för denna grupp. En förklaring till den försämringen av livskvalitet som avhandlingen pekar på är att den här gruppen har förlorat sociala nätverk och kontakten med resten av samhället.


Från årsskiftet förbättras därför möjligheten för personer med förtidspension att engagera sig ideellt eller studera. Riksdagen fattade nyligen beslut om att alla som beviljats permanent förtidspension före 1 juli 2008 ska få rätt att i obegränsad utsträckning studera eller arbeta utan att ersättningen ifrågasätts, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.


Resultaten i avhandlingen gör också att den stora ökningen av nybeviljande förtidspensioner mellan 2002 och 2006 sätts i ett annat ljus. Under denna period skickades 140 människor om dagen ut i förtidspension. Thorne Wallman pekar på att man bör vara försiktig med att allt för tidigt nybevilja förtidspensioner utan att alla tillgängliga rehabiliteringsinsatser har prövats. Sedan regeringsskiftet inriktas politiken på tidiga åtgärder för att i största möjliga utsträckning förhindra att människor hamnar i sjukersättning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0