Vi stoppar kriminellas lyxliv

Cecilia Wigström (fp): Äntligen får Sverige lagstiftning som stoppar möjligheten för yrkeskriminella att leva gott på kriminella pengar efter avtjänat straff. Ledare för organiserade brottssyndikat kommer inte heller kunna fortsätta att finansiera och styra narkotikasmuggling medan de sitter i fängelse.


Det sade Cecilia Wigström, taleskvinna i rättsfrågor (fp) i onsdagens debatt i riksdagen med anledning av regeringens proposition om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet.


Detta är lagstiftning som Danmark haft sedan 1997, Norge sedan 1999 och Finland sedan 2001. Sverige är sent ute, och det beror på att den förra regeringen inte agerade på den utredning som presenterades redan 1999. Om Thomas Bodström hade varit närvarande i debatten, istället för att ägna sig åt sin advokatverksamhet eller lansering av sin nya bok, hade jag frågat honom varför han som justitieminister stoppade utredningen i byrålådan.


Fakta

Utvidgat förverkande innebär om en person döms för ett brott med minst sex års fängelse i straffskalan så sänks beviskravet för åklagaren när det gäller att bevisa att den dömdes tillgångar är kriminellt intjänade och därmed bör förverkas av staten. Istället för "ställt bortom rimligt tvivel" sänks beviskravet till "klart mera sannolikt".  


Cecilia Wigström, riksdagsledamot (fp)

0702-14 90 24, [email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0