Verktyg för identifiering av offer för människohandel

På uppdrag av norska justitiedepartementet har KOM (Koordineringsenheten för offer för människohandel) utarbetat verktyg för identifiering av möjliga offer för människohandel.


Om KOM

KOM är ett projekt för en landsomfattande koordinering i Norge av arbetet med bistånd och skydd till offer för människohandel. Det administreras av Politidirektoratet. KOM har sedan hösten 2007 bland annat arbetat med att utveckla verktyg för identifiering av offer för människohandel. Resultatet är en vägledning för identifiering tillsammans med tre listor på indikatorer relaterade till utnyttjande av människor genom tvångsarbete, utnyttjande genom prostitution och utnyttjande av barn i människohandeln. Verktygen har utvecklats i samarbete mellan ett stort antal myndigheter och organisationer som deltar i KOM-projektet.


Definitioner och praktiska råd

Målgruppen för de olika verktygen är personer som genom sitt arbete eller ideellt engagemang kommer i kontakt med människor som de är oroade för att befinna sig i en situation där de kan utnyttjas för människohandel. Verktygen innehåller information om definitioner, listor över indikatorer för människohandel, råd om hur man går vidare efter identifiering, och översikt över instanser och projket som man kan hänvisa individer till för vidare bistånd och skydd.

Du kan ladda ner verktygen (på norska) enligt nedan eller beställa dom via e-post till [email protected]


Menneskehandel - utnyttelse av barn


Menneskehandel - utnyttelse i prostitusjon eller andre seksuelle formål


Menneskehandel - utnyttelse i tvangsarbeid og tigging


Veileder - identifisering av mulige ofre for menneskehandel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0