Om pressbriefing om cannabis, valresultat och ACPO

 I veckan som gick höll den brittiske premiärministerns talesman en pressbriefing där journalister bland annat ställde frågor om cannabis.


Här följer en översättning av den officiella rapporteringen från 10 Downing Street om innehållet i det avsnitt som handlade om cannabis:


På fråga om premiärministern trodde att det fanns något annat sätt än 'uppklassificering' att skicka ut starka signaler om att cannabis är oacceptabelt, svarade talesmannen att man nu hade tagit emot rapporten från det rådgivande organet och att det finns krav på att ta hänsyn till deras åsikter liksom till andras åsikter. Som sades igår ska allmänheten inte förvänta sig information om ett ställningstagande den här veckan. Det är bättre att vänta på ett formellt tillkännagivande innan vi för vidare diskussioner.


På fråga om på vilka andra sätt premiärministern trodde att man kunde skicka ut starka signaler svarade talesmannen att han insåg vart journalisten ville försöka få honom och att man, när man var redo för ett tillkännagivande om 'uppklassificering' av cannabis, skulle komma med ett sådant. Ståndpunkten för närvarande var att man just tagit emot rapporten från det rådgivande organet och att den måste granskas.


Flera gånger påpekades att premiärministern använt ordet ´dödlig´ för att beskriva användningen av cannabis och på fråga om det fanns exempel på att cannabis varit dödlig sa talesmannen att ingen förnekade de potentiellt farliga skadeverkningarna av cannabis och att det var på grund av detta som cannabis är en illegal drog. När regeringen har en möjlighet att svara på rapporten från det rådgivande organet kommer vi att göra det på ett klart och ordentligt sätt.


Det torde vid det här laget vara bekant att de lokala valen i landet inte utföll till Labours och Browns belåtenhet. Katastrofresultat är väl närmast ett understatement och inte blir väl Brown gladare över att det konservativa partiets kandidat, Boris Johnson, vann borgmästarvalet i London och därmed tar över efter Ken Livingstone.


Inför borgmästarvalet meddelade Johnson flera områden som kräver prioriterade insatser - bland annat ökad säkerhet på allmänna kommunikationsmedel, insatser mot brott och ordningsstörningar


Den förre ´cannabisvänlige´ polischefen i Lambeth, Brian Paddick, kom på tredje plats i borgmästarvalet.


Brown står också inför andra problem när cannabis 'uppklassificeras'. Polischefernas organisation, Association of Chief Police Officers (ACPO), som är positiva till en ´uppklassificering´ av cannabis från klass C till klass B, meddelar samtidigt att polisen vill behålla möjligheten att utdela ´cannabisvarningar' till de som innehar drogen för eget bruk samtidigt som det blir tuffare tag för återfallsförbrytare och fall där det föreligger försvårande omständigheter.


Låter det rörigt? Det beror på att det är precis så rörigt just nu. Sista ordet är med all säkerhet inte sagt så håll ögonen öppna för vidare information om den fortsatta utvecklingen.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0