Ny samrådsgrupp ska göra brottsbekämpningen effektivare

Datainspektionen och Rikspolisstyrelsen bildar nu en gemensam samrådsgrupp. Målet är att ta fram konstruktiva lösningar för hur Polisens register kan utformas för att göra brottsbekämpningen effektivare, samtidigt som den personliga integriteten skyddas.


Datainspektionen och Rikspolisstyrelsen har nu bildat en samrådsgrupp som ska underlätta informationsutbytet mellan myndigheterna och på ett tidigt stadium diskutera hanteringen av personuppgifter, både i Polisens nuvarande och framtida register. Gruppen består av representanter från de båda myndigheterna.


Målet med gruppen är att hitta konstruktiva lösningar för hur Polisens behandling av personuppgifter kan utformas så att det brottsbekämpande arbetet underlättas samtidigt som den personliga integriteten skyddas, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.


Rikspolisstyrelsen gör nu en stor satsning på att utveckla nya IT-system som bland annat ger Polisen effektivare möjligheter att söka och hämta information. Genom att samråda med Datainspektionen kan vi redan på ett tidigt stadium i det utvecklingsarbetet ta upp frågor som rör den personliga integriteten, säger Bengt Svenson, tillförordnad rikspolischef.


Samrådsgruppen kommer bland annat att diskutera planerad och pågående systemutveckling inom Polisen liksom frågor som rör Polisens nuvarande register. Gruppen ska träffas minst fyra gånger per år.


För ytterligare information kontakta:

Datainspektionen:

Pressekreterare Per Lövgren, tfn 08-657 61 43


Rikspolisstyrelsen:

Pressekreterare Linda Widmark, tfn 08-401 90 05


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0