Global alkoholresolution antagen i Världshälsoförsamlingen

Under Världshälsoförsamlingens (WHA) möte i Genève antogs den föreslagna globala alkoholresolutionen. Beslutet innebär att världshälsoorganisationen (WHO) får i uppdrag att fram till 2010 ta fram en global strategi för att minska skadligt bruk av alkohol.


Sverige och de övriga nordiska länderna väckte förslaget om en global strategi för ett antal år sedan. I samband med Världshälsoorganisationens årsmöte 2007 fälldes dock förslag till följd av att Kuba agerade emot det. Det förslag som nu antagits väcktes av Rwanda med stöd av ett antal andra afrikanska stater. Sverige har betonat sitt stöd till förslaget.


Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson deltog i Världshälsoförsamlingens möte i Genève tidigare denna vecka. Vid ett flertal bilaterala möten med andra hälsoministrar liksom i sitt tal till mötet tog hon upp vikten av att WHO arbetar med alkoholfrågan.


De så kallade icke-smittsamma sjukdomarna, som till exempel skador på grund av alkoholmissbruk, svarar enligt WHO för ca 60 procent av världens sjukdomsbörda. Att motverka skadligt bruk av alkohol är en satsning för bättre hälsa i hela världen, säger Maria Larsson i en kommentar. Jag är mycket glad att WHO nu bestämt sig för att arbeta mer intensivt med det skadliga bruket av alkohol. Den resolution som Sverige arbetat för, och som nu antagits, blir ett bra verktyg i det arbetet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0