Försäljning av 265 ton cannabis i Nederländerna

None

Om uppgifterna i programmet Reporter i holländska KRO (Katholieke Radio Omroep) är korrekta är det inte att undra på att såväl producenter som fattiga politiker försvarar knarkhanteringen i holländska coffee shops med näbbar och klor. Stora skatteintäkter - javisst, men inte ett ord om kostnaderna för vård och behandling av det stora antal cannabismissbrukare som i ökande antal söker sig till frivillig behandling för sitt cannabismissbruk.


I programmet uppger KRO att den nederländska skattemyndigheten håvar in omkring 400 miljoner euro varje år som ett resultat av försäljning av cirka 265 ton cannabis i landets strax över 700, genom kommunala beslut tillåtna, så kallade coffee shops.


Enligt programmet går merparten av narkotikan till Tyskland och Storbritannien. Den inhemskt producerade starkare marijuanaprodukten, så kallad Nederwiet, produceras i hemliga anläggningar kontrollerade av den organiserade brottsligheten och har en årlig omsättning på cirka två miljarder euro.


Enligt uppgifter i programmet förstörde landets polis förra året 5 500 dolda cannabisodlingar av varierande storlek.


Omfattningen ger ytterligare fog för krav på mer effektiva insatser mot alla länkar i hanteringen av den mest använda narkotikan i Europa - cannabis. Vi vet idag att det finns omfattande risker med användning av cannabisprodukter och att bruket skapar lidande både för många enskilda användare och anhöriga.


Den intresserade kan läsa mer här.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Skymt

Så.. hur mycket skatte-pengar från drogmarknaderna lägger svenska staten på missbrukarvård?



Ja, det är ju uppenbart, iom att de inte får några skattepengar. Jag tror att 400M€ skulle hjälpa en hel del på det området.

2008-05-05 @ 14:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0