En ny skyddslag

Skyddslagsutredningen överlämnade idag sitt betänkande Skyddet för samhällsviktig verksamhet (SOU 2008:50) till försvarsminister Sten Tolgfors.


Den särskilde utredaren, överdirektör Olof Egerstedt, har haft i uppdrag att se över 1990 års lagstiftning om skydd för samhällsviktiga anläggningar m.m., och då särskilt lagstiftningens tillämpningsområde.


Uppdraget har inneburit att analysera de korresponderande frågorna (1) vilka slags verksamheter som ska kunna ges ett förstärkt rättsligt skydd, dvs. vilka anläggningar och områden m.m. som ska kunna beslutas som skyddsobjekt, och (2) mot vilka hot- och riskbilder objekten ska skyddas.


I betänkandet föreslås att skyddsobjekt ska kunna inrättas till skydd mot grov, organiserad brottslighet. Det är främst utvecklingen och utbredningen av den brottsligheten som gör att den bör föras in under lagens skyddsändamål. I övrigt behålls de nuvarande skyddsändamålen oförändrade: skyddslagstiftningen ska alltså även framgent kunna ge skydd mot säkerhetshotande verksamheter i form av sabotage, terrorism, spioneri m.m.


Ett antal nya skyddsobjekt förslås med fokus på viktiga civila samhällsfunktioner. Bl.a. ska anläggningar som används för landets försörjning med sedlar och mynt (depåer för kontantförvaring m.m.) kunna bli skyddsobjekt. Detsamma gäller anläggningar inom området allmän ordning och säkerhet (i praktiken polishus och fängelser). En annan nyhet är att stridsfordon och andra militära fordon ska kunna vara skyddsobjekt. Civila fordon är inte lämpade att vara skyddsobjekt. Bilar som används för värdetransporter ska såsom idag inte kunna vara skyddsobjekt.


De militära skyddsområdena föreslås bli avskaffade. Systemet med att ha sådana områden har spelat ut sin roll för vårt militära försvar. Dessutom är det otidsenligt och förlegat med en reglering som i princip är rättighetsinskränkande, men enbart för utländska medborgare.


Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 oktober 2009.


Betänkandet går nu ut på remiss.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0