Tillfälligt brukandeförbud för alkoholutandningsinstrument

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har upptäckt ett fel i bevisinstrumentet som används vid alkoholutandningsprov.


Felet består i att avdrag inte har gjorts för bland annat störande ämne i rumsluft och utandningsluft under perioden december till mars.

Felet uppkom när programvaran uppdaterade i början av december 2007.

Till följd av felet har totalt ett drygt hundratal personer fått värden över gränsen för rattfylleri respektive grovt rattfylleri.

Det är i dagsläget oklart om hur många av dessa personer som har lagförts.

Omedelbart när felet kom till Rikspolisstyrelsens kännedom beslutades om brukandeförbud för Evidenzerinstrumentet på samtliga polismyndigheter.

Rikspolisstyrelsen har informerat polismyndigheterna som i sin tur kommer att följa upp berörda ärenden. SKL arbetar med att identifiera vilka personer som har drabbats av felet. Ett rättat analysprotokoll kommer att tillföras respektive utredningar.

Åklagarmyndigheten har beslutat att inga åtalsbeslut får fattas eller strafförelägganden utfärdas till dess att felet har avhjälpts och kommer att samverka med Rikspolisstyrelsen för att vidta åtgärder för att korrigera eventuellt felaktiga beslut.

Brotts- och misstankeregistren kommer att gallras så att ingen oskyldig finns i polisens register.

Omfattande kontroller kommer att göras innan Evidenzern åter tas i bruk. Under tiden kommer Polisen att för bevissäkring göra blodprovskontroller på misstänkta rattfyllerister.

Fakta
Evidenzer är ett bevisinstrument som personer får blåsa i efter att tidigare ha blåst positivt i polisens alkometer, det så kallade sållningsinstrumentet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0