Sökes: Diskrimineringsombudsman

Regeringen inrättar vid årsskiftet den nya myndigheten Diskrimineringsombudsmannen (DO) under förutsättning att riksdagen godkänner förslaget som finns i Ett starkare skydd mot diskriminering (2007/08:95).

I direktivet Bildandet av Diskrimineringsombudsmannen (dir. 2008:25) har regeringen beslutat att en särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av Diskrimineringsombudsmannen. De nuvarande myndigheterna Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) avvecklas.

En tjänst som generaldirektör i Regeringskansliet med uppdrag att inrätta Diskrimineringsombudsmannen annonseras nu ut.  Generaldirektören kommer att förordnas som särskild utredare och anställs senare som chef för den nya myndigheten.

Det här är en stor förändring. Verksamheten hos fyra myndigheter ska föras samman till en myndighet. Tillsynsuppgiften för DO ökar med nya diskrimineringsgrunder och nya samhällsområden, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som ansvarar för diskrimineringsfrågor. Det är viktigt att den blivande myndighetschefen får organisera DO enligt de nya förutsättningarna. Därför ska hon eller han, i egenskap av särskild utredare, leda uppbyggnadsarbetet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0