Regeringens barnskrivelse överlämnas till riksdagen

Skrivelsen Barnpolitiken - en politik för barnens rättigheter har överlämnats till riksdagen. Skrivelsen är en redogörelse för regeringens arbete med att stärka barnens rättigheter. I skrivelsen lyfter regeringen fram fyra områden som kommer att vara särskilt prioriterade under de närmaste åren.

En av de prioriterade frågorna är att stärka det strategiska arbetet med att genomföra barnkonventionen. För att förbättra och utveckla arbetet med hur barnkonventionen tillämpas kommer regeringen bland annat ge Barnombudsmannen, BO, ett förtydligat uppdrag. BO får bland annat ett utökat ansvar beträffande uppföljning och utvärdering.

Regeringen vill också prioritera arbetet med att ge föräldrar stöd. En av de planerade åtgärderna på området är att ge Barnens rätt i samhället, BRIS, medel för att utveckla en webbplats riktad till föräldrar. Samtidigt får Folkhälsoinstitutet i uppdrag att ta fram en Nationell strategi för föräldrastöd.

Föräldrarna är i regel de viktigaste personerna i barns liv. Men ibland är det tufft att vara förälder och då är det viktigt att det finns stöd att få. Samhället har ett ansvar för att se till att ett sådant stöd finns och fungerar, säger socialminister Göran Hägglund.

Att bekämpa alla former av våld mot barn hör också till de prioriterade uppgifterna. Regeringen kommer att ta fram ett underlag för få en samlad bild och för att identifiera de mest effektiva åtgärderna för att bekämpa våld mot barn. Den 28 april anordnas också ett Barnrättsforum med fokus på våld mot barn där representanter för myndigheter och berörda organisationer deltar. Vidare ger regeringen Karolinska institutet medel för att förebygga våld mot spädbarn (shaken baby syndrome) samt uppdrar åt Barnrättsakademin att inrätta ett särskilt utbildningsprogram med fokus på våld mot barn.

Den bistra verkligheten är att allt för många barn utsätts för våld. Regeringen tar problemet på mycket stort allvar och arbetar aktivt med att stärka barns skydd mot alla former av våld. Våld mot barn, oavsett om det sker inom familjen, i skolan eller på stan, kan inte bekämpas med isolerade insatser. Här krävs ett långsiktigt strategiskt arbete på nationell nivå, säger Göran Hägglund.

Även arbetet med att främja barns psykiska hälsa är prioriterat. Ett nationellt kunskapscentrum för tidiga insatser till barn och unga som löper risk att drabbas av svårare psykisk sjukdom har redan sjösatts. En internetbaserad ungdomsmottagning är under uppbyggnad. Regeringen har också gett medel till landstingen för att förbättra tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin.

50 miljoner satsas nu på forskningsinsatser för barns psykiska och fysiska hälsa. Därutöver satsar regeringen tio miljoner på en nationell undersökning av barns och ungdomars psykiska hälsosituation. Resultatet ska ge ett nationellt riktvärde som möjliggör jämförelser mellan kommuner och stadsdelar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0