Organisationsförändringar för att underlätta omregleringen av Apoteket

Riksdagen bör bemyndiga regeringen att avyttra en del av de apotek som idag innehas av Apoteket AB. Regeringen bör även ges bemyndigande att bilda ett nytt bolag, vars uppgift blir att driva och övervaka omstruktureringen rörande Apoteket AB. Det är huvuddragen i den proposition om apoteksmarknaden som regeringen idag har överlämnat till riksdagen.

Ett viktigt syfte med omregleringen är att göra det enklare att köpa sin medicin. En avyttring av apotek underlättar för nya aktörer att etablera sig - då kan vi få fler apotek och längre öppettider, något som människor länge efterfrågat. Om det inte sker någon avyttring är det stor risk att nya aktörer uteblir, eftersom trösklarna för att ta sig in på marknaden blir för höga, säger socialminister Göran Hägglund.

Det är dock regeringens bedömning att merparten av antalet apotek som Apoteket AB idag äger kommer att finnas kvar i statlig ägo. Apoteket AB kommer att fortsätta vara en central aktör och agera på samma villkor som de nya aktörerna.

Det är av stor vikt att vi släpper in andra för att bedriva detaljhandel med läkemedel, även de mindre aktörerna. Det är inte rimligt att vi håller oss med ett förbud för enskilda farmaceuter - med kompetens, entreprenörsanda och drömmar - att starta eget.

Regeringen föreslår också ett bemyndigande att skapa ett statligt helägt moderbolag med ansvar för omstruktureringen. En uppgift för moderbolaget blir att övervaka att Apoteket AB för över infrastruktur till ett nyinrättat servicebolag, så att samma infrastruktur finns tillgänglig för alla aktörer på den omreglerade marknaden. Servicebolaget ska även verka för en patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelsdistribution.

För att vinna tid i processen uppdrar regeringen åt Apoteket AB att redan nu bilda omstruktureringsbolaget som ett dotterbolag. Styrelsen kommer dock att utses efter förslag från regeringen. När omregleringen är genomförd avvecklas omstruktureringsbolaget.

Dagens proposition innehåller i huvudsak organisatoriska förändringar som ska underlätta den kommande omregleringen av apoteksmarknaden. Huvudbetänkandet från apoteksmarknadsutredningen är just nu på remiss.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0