Ny modell för polisutredningar av våld mot kvinnor

Regeringen har fattat beslut om att Rikspolisstyrelsen ska utveckla och bygga upp en fysisk miljö särskilt anpassad för att utreda våld mot kvinnor.

Resultatet av arbetet ska kunna användas som en nationell modell. Lokalisering, utformning, inredning av lokaler samt val av teknisk utrustning och andra hjälpmedel ska utgå från och anpassas till de krav som följer av den utsatta kvinnans situation. Informationsspridning och externa studiebesök är viktiga delar av uppdraget som genomförs tillsammans med Polismyndigheten i Skåne. Den arbetsmetodik som Polismyndigheten i Skåne tillämpar inom ramen för Kvinnofridsprogrammet är grund för verksamheten.

Allt fler kvinnor vågar anmäla att de har utsatts för våld. Det är positivt eftersom mörkertalet minskar. Det tyder också på en ökad tilltro till rättsväsendet. Vi ska förvalta denna ökade tilltro genom att stärka förutsättningarna för polisens arbete och det här uppdraget är ett led däri, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Totalt satsas fem miljoner kronor under två år. Satsningen ingår i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2007/08:39).

Samarbetet mellan kommunen och polisen i Malmö har visat på goda resultat. Deras Kvinnofridsprogram utsågs nyligen till vinnare i European Crime Prevention Awards och har en väl utvecklad samverkan mellan polis, sociala myndigheter och hälso- och sjukvård, säger justitieminister Beatrice Ask.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0