Lagrådsremiss om sjukhusens läkemedelsförsörjning

I framtiden ska vårdgivarna kunna organisera läkemedelsförsörjningen till eller inom sjukhus via andra aktörer än Apoteket AB. Idag drivs samtliga sjukhusapotek av Apoteket AB. Men enligt den lagrådsremiss som regeringen idag beslutat om ska sjukhusen framöver helt eller delvis kunna ombesörja läkemedelsförsörjningen på egen hand eller genom avtal med andra aktörer.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2008.

Vårdgivaren ska enligt lag ansvara för att läkemedelsförsörjningen bedrivs rationellt och på ett sådant sätt att sjukhusens behov av säkra och effektiva läkemedel tryggas. Idag driver Apoteket AB alla sjukhusapotek i Sverige, men förslaget öppnar nu för att vårdgivarna kan organisera försörjningen av läkemedel via andra aktörer. I lagrådsremissen förslår regeringen att vårdgivaren ska anmäla till Läkemedelsverket hur verksamheten för läkemedelsförsörjning till eller inom sjukhuset ska vara organiserad. Om det uppstår eller riskerar att uppstå allvarliga brister i läkemedelsförsörjningen ska vårdgivaren snarast anmäla detta till Läkemedelsverket.

Anledningen till att lagen föreslås träda i kraft redan den 1 september i år är att ett antal av sjukvårdshuvudmännens avtal med Apoteket AB löper ut den 31 december 2008. Det blir då alltså möjligt för dessa sjukvårdshuvudmän att upphandla läkemedelsförsörjningen till sjukhusen av andra aktörer än Apoteket AB. För att skapa praktiska förutsättningar för upphandlingar med andra aktörer behöver berörda parter kunna förbereda sig i god tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0