Ingen liberalisering eller legalisering av cannabis i Österrike

Österrikes inrikesminister Günther Platter gjorde häromdagen ett kraftfullt uttalande om liberalisering/legalisering av cannabis, som innebär att det överhuvudtaget inte är aktuellt i landet. Han gjorde uttalandet i samband med en presskonferens om narkotikabrottsligheten i landet där rapporten Suchtmittelkriminalität - Jahresbericht 2007 presenterades.


Några fakta om narkotikabrottsligheten i Österrike

24 166 narkotikabrott 2007, vilket är cirka 2 000 fler än under 2006.


Ökade beslag av heroin och ecstasy. Minskat antal beslag av amfetamin och cannabisprodukter. Värdet av gjorda beslag uppskattas till 28,2 miljoner euro.


Man konstaterar också att den så kallade 'Balkanrutten' (Turkiet-Bulgarien-Serbien-Kroatien. Slovenien-Österrike) är den vanligaste smuggelvägen från Asien till Europa, men man nämner också en smugglingsväg över Rumänien, Ungern och Tjeckien och att tidigare stater i östblocket används som depåer.


Av de som grips för brott mot den österrikiska narkotikalagstiftningen är 48 procent österrikare och 52 procent av annan etnisk härkomst. Av de med annan etnisk härkomst utgör serber den största gruppen (13 procent) följd av turkar (12 procent) och nigerianer och tyskar med vardera tio procent.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0