Årsrapport från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd

År 2007 avskedades två poliser på grund av brott. Det framgår av nämndens verksamhetsrapport för år 2007, som nu är klar.


Skiljande från anställning (avsked och uppsägning)
Två poliser avskedades år 2007

I två av 32 avslutade ärenden som gällde skiljande från anställning beslutade nämnden om avsked.

Avskedsärendena avsåg
dels en polisassistent dömd för grov kvinnofridskränkning
dels en inspektör dömd för barnpornografibrott

Under året har 30 ärenden skrivits av, antingen därför att det aktuella åtalet ogillats eller där¬för att grund för ett ski¬ljan¬de från anställ¬ningen inte be¬dömts före¬ligga.

Disciplinansvar (varning och löneavdrag)
34 ärenden om tjänsteförseelse har avgjorts under året. Av dessa ärenden avsåg 30 poliser och 4 civilanställd personal. I dessa har disciplinpåföljd ålagts i 27 fall. I 15 fall ålade nämnden disciplinansvar i form av varning och i 12 fall ålades löneavdrag. 7 ärenden har skrivits av under året, varav 2 genom ordförandebeslut.

Varning ålades för bl.a. vådaskott, uppvisande av tjänstelegitimation utan samband med tjänst, glömt tjänstevapen i omklädningsrum eller annat utrymme i polishuset, felaktig förvaring och hantering av tjänstevapnet, olovlig utevaro från arbetet, olämpligt uppträdande, utnyttjande av tjänstgörande polispatrull för privat transport.

Disciplinansvar i form av löneavdrag har ålagts bl.a. avseende vådaskott av skjutinstruktör, olämpligt uppträdande vid upprepade tillfällen, samling av passbilder på unga kvinnor, glömt tjänstevapen på en offentlig toalett, låtit en civilanställd transportera tjänstevapen, felaktig efterlysning, alkoholpåverkan under tjänstetid, olovlig utevaro från arbetet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0