Regeringsuppdrag för att förhindra självmord

Regeringen har fattat beslut om tre uppdrag i syfte att minska antalet självmord. Vi behöver lära oss mer om hur man förebygger självmord och framför allt hur man hjälper någon som mår psykiskt dåligt, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.


Regeringen har som vision att ingen ska behöva ta sitt liv. Suicidprevention är en prioriterad fråga i folkhälsopropositionen. Självmord går i många fall att förebygga. Det behövs en Första hjäpen-utbildning för psykisk ohälsa.


De tre uppdrag som har beslutats är följande:


1. Utarbeta ett informationsmaterial om hur man kan förebygga självmordsförsök och självmord bland skolelever

Statens folkhälsoinstitut (FHI), i samråd med Myndigheten för skolutveckling och Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP) vid Karolinska institutet, ges i uppdrag att utarbeta ett informationsmaterial om hur man kan förebygga självmordsförsök och självmord bland skolelever. I uppdraget ska ingå att ta fram en strategi för hur  materialet kan spridas till lärare och annan skolpersonal. FHI ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 31 december 2008.


2. Ta fram förslag på utbildningsinsatser avseende vård och omhändertagande av personer med självmordsproblematik

FHI, i samverkan med Socialstyrelsen, ges i uppdrag att ta fram förslag på utbildningsinsatser för att höja kompetensen avseende vård och omhändertagande av personer med självmordsproblematik. I uppdraget ingår även att ta fram förslag på en strategi för implementering av insatsen. FHI ska redovisa uppdraget senast den 31 december 2008.


3. Åtgärder för att öka kunskapen om självmord i befolkningen

Socialstyrelsen ges i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial som syftar till att öka dels kunskapen om självmord i befolkningen. Många människor har kunskap om hur man kan rädda liv vid olyckor eller vid andningsproblem. Det behövs en utbildningssatsning i första hjälpen också för den som mår dåligt. Det behövs folkbildning och att vi sprider kunskap och metoder.


I uppdraget ingår även att föreslå hur kunskapen och informationen ska spridas inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen ska samverka med Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) och Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP) vid Karolinska institutet. Socialstyrelsen får för detta ändamål disponera 1 miljon kronor, medel som tas från de 115 extra miljoner som regeringen satsar i folkhälsopropositionen.


Socialstyrelsen ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 1 juni 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0