Nordisk socialförsäkringsportal öppnad

För att främja rörligheten mellan de nordiska länderna har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i dag invigt den nordiska socialförsäkringsportalen.


Flera av de gränshinder som lyfts fram på socialförsäkringsområdet beror på saknad av lättillgänglig information. Med socialförsäkringsportalen får vi nu samlad information om vilka regler som gäller för exempelvis föräldraledighet och pensionering. Detta kan skapa bättre förutsättningar för de personer och deras familjemedlemmar, som kanske står inför en flytt eller arbete i ett annat nordiskt land, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.


Bakgrund

På socialförsäkringsportalen kan man hitta information om socialförsäkringen i de nordiska länderna och om bestämmelserna om var man är försäkrad i olika situationer samt länkar till rätt myndighet i rätt land. De områden som berörs är förmåner vid sjukdom, föräldraledighet, arbetslöshet, studier och pensionering.


Portalen riktar sig till personer som flyttar till, tar arbete eller börjar studera i ett annat nordiskt land, och till deras familjemedlemmar som flyttar med, eller bor kvar.


Informationen ges på alla nordiska språk inklusive färöiska och grönländska samt på engelska. Administrationen och ansvaret för att uppdatera informationen ligger hos ansvariga myndigheter i de nordiska länderna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0