Folkbokföringsutredningen föreslår ett nytt personnummer

För att tillgodose behovet av fler personnummer föreslås att dagens personnummer ändras. Skillnaden mot i dag är att femte och sjätte siffran inte längre ska visa vilken dag i månaden en person är född. Uppgift om födelsetid finns registrerad i folkbokföringen och alla som behöver tillgång till uppgift om vilken dag en person är född kan få denna från Skatteverket eller SPAR. De personer som redan har ett personnummer kommer att behålla det. Detta föreslår Folkbokföringsutredningen som nu har lämnat sitt delbetänkande Personnummer och samordningsnummer (SOU 2008:60) till finansminister Anders Borg. Utredare är enhetschefen Birgitta Pettersson.


Personnumren för vissa födelsetider har tagit slut eller håller på att ta slut. För att ett personnummer även i framtiden ska vara unikt för en person är det därför nödvändigt att ändra personnumrets konstruktion, så att fler nummer finns att tillgå. Personnumret kan ändras på flera olika sätt. Det alternativ utredningen föreslår innebär att personnumret fortfarande ska innehålla uppgift om födelseår och födelsemånad, medan de två siffror i personnumret som i dag anger vilken dag en person är född i stället ska bestå av ett av Skatteverket bestämt tvåsiffrigt tal mellan 01 och 31. Med detta förslag blir alla månadens personnummer bättre utnyttjade. Utredningen har valt detta alternativ främst av följande skäl:


- Personnummersystemet blir hållbart och kommer inte att behöva ändras på nytt under överskådlig tid.

- Det kan införas snabbt.

- Kostnaderna och de övriga konsekvenserna blir förhållandevis begränsade. Många aktörer i samhället behöver inte uppgift om exakt födelsetid och för dem som behöver uppgiften finns den tillgänglig genom Skatteverket eller SPAR. Eftersom personnumret ser likadant ut som i dag kommer de fält i IT systemen som hanterar personnummer inte att behöva ändras.


Det nya personnumret föreslås införas den 1 januari 2010.


Utredningen har vidare sett över samordningsnumren som kan ges till vissa personer som inte ska folkbokföras. Personer som har samordningsnummer har haft problem i kontakter med myndigheter och företag bland annat eftersom numren inte är kända i samhället. Utredningen bedömer att den nyligen genomförda ändringen att uppgifter om personer med samordningsnummer ska få ingå i SPAR kommer att öka användningen av och kunskapen om dessa nummer. Därigenom kommer de problem som finns i dag efter några år att försvinna.  Utredningen föreslår att samordningsnumren ska finnas kvar för personer som vistas endast en begränsad tid i landet och att de ska kunna ges till fler personer än i dag.


Vissa personer som vistas i landet under flera år och som endast på grund av särskilda undantagsbestämmelser inte ska folkbokföras föreslås kunna få ett personnummer i stället för ett samordningsnummer. Det gäller framför allt personal vid beskickningar och konsulat i Sverige samt personer som är anställda vid EU myndigheten det Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) i Stockholm. Förslaget innebär att det snabbt kommer att bli enklare för dessa personer att leva och verka i samhället.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0