Fler poliser i yttre tjänst

När såg du en fotpatrullerande polis senast? Om du inte har haft någon sådan upplevelse så kanske det kommer att ske nu eftersom målet är att hälften av allt polisarbete ska ske i yttre tjänst.


I en ny rapport, Synligare polisverksamhet, föreslås en handlingsplan med tio åtgärder för att öka polisens synlighet.


1.Styrning och ledning inom Polisen måste integreras och fullt ut omfatta målet om en synligare polis.

  

2. De nya poliser som tillförs polismyndigheterna under 2008-2010 ska i sin helhet tillföras den yttre verksamheten.

  

3. Polismyndigheterna ska fullt ut ta tillvara de nya arbetstidsavtalens möjligheter att förlägga arbetstid utifrån verksamhetens behov.

  

4. Den yttre tjänstgöringen bör utformas på ett sätt som gör det möjligt att både rekrytera och behålla personal.

  

5. Det brottsförebyggande arbetet bör inriktas mot synliga och för verksamhetsmålen relevanta åtgärder. Metodutvecklingen på nationell nivå bör utvecklas. Ökad resurstid i yttre tjänst ger möjligheter att bl.a. prioritera arbetet mot våld i offentlig miljö och trafiksäkerhetsarbetet.

  

6. Utredningsverksamheten ska effektiviseras för att frigöra resurser för den yttre verksamheten. Utredningsverksamheten ska inriktas mot snabba och kvalitativa förstahandsåtgärder. Den yttre verksamheten

ska inriktas mot att ta ett större ansvar och bli en naturlig del i den kedja av åtgärder som utgör utredningsverksamheten.

  

7. Teknikstöden för den yttre verksamheten bör utvecklas. Särskilt angeläget är att tillskapa ett system för avrapportering och informationsinhämtning som kan ske genom mobila lösningar. Teknikstöden bör även utvecklas för att minska administrationen vid avrapportering och utredning.

  

8. Stödet i övrigt för kärnverksamheten bör utvecklas.

  

9. Polisen bör arbeta proaktivt med kommunikation för att förmedla en tydlig och relevant bild av Polisens uppgift, förmåga och resultat och för att vårda och stärka förtroendet för Polisen.

  

10. Polisen ska synas bättre. Polisen ska uppträda synligt och uniformerat i högre utsträckning och finnas tillgänglig för allmänheten. Polisen bör även se över riktlinjer för utmärkning av fordon.


Du kan läsa hela rapporten här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0