Dextrometorfan-produkter får inte säljas i Sverige

Dödsfall har inträffat bland unga som har prövat DXM (dextrometorfan) i berusningssyfte. Dextrometorfan har tidigare ingått i läkemedel mot hosta, men säljs sedan år 2000 inte i Sverige. Ämnet kan ge svåra psykiska biverkningar, exempelvis hallucinationer.


Trots att dextrometorfan inte längre finns som godkänt läkemedel i Sverige, saluförs ämnet på nätet med svenska konsumenter som målgrupp.


Produkter som innehåller eller enbart utgörs av substansen dextrometorfan klassificeras regelmässigt som läkemedel. Det innebär bland annat att sådana produkter inte får säljas till konsumenter i Sverige utan att vara godkända som läkemedel.


I dag finns inget godkänt läkemedel i Sverige som innehåller eller utgörs av dextrometorfan. Den som ändå säljer sådana läkemedel till svenska konsumenter riskerar att dömas för brott mot läkemedelslagen.


Läkemedelsverket  

-----------------------------------------------------------

Du kan med fördel själv polisanmäla svenska webbplatser där försäljning av DXM sker. Om du tycker det är besvärligt eller är tveksam om vilka möjligheter som finns när det gäller polisanmälan är du välkommen att skicka ett epostmeddelande till [email protected] med information om vilken sida du reagerat mot.

Besök också:

Stoppa DXM nu!


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0