Alkolås i förebyggande syfte

Regeringen har fattat beslut om att körkortsutredningen får förlängd tid för att redovisa sitt uppdrag till den 15 december 2008. Uppdraget förlängs för att körkortsutredningen ska kunna samordna sina förslag med de förslag som alkolåsutredningen kommer att lämna.


Körkortsutredningen får också i uppdrag att behandla frågan om alkolåsvillkor för personer som inte har begått rattfylleri men som på grund av alkoholproblem riskerar att få sitt körkort återkallat.


Det är särskilt viktigt att alkolås används av personer som utgör en riskgrupp när det gäller rattfylleri. Därför är de nödvändigt med ett samordnat förslag om alkolås för dessa grupper, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.


Alkolåsutredningen (dir. 2007:157) ska lämna förslag till ett system där alkolås i princip blir obligatoriskt för dömda rattfyllerister. Utredningen ska också behandla frågan om hela eller delar av körkortsprovverksamheten ska lämnas över till privata aktörer. Alkolåsutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1oktober.


Körkortsutredningen (dir. 2006:119) ska göra en allmän översyn av körkortsförfattningarna och bland annat införa EU:s tredje körkortsdirektiv. Utredningen har också hand om frågan om läkarnas plikt att anmäla personer som är olämpliga förare ur medicinsk synpunkt till länsstyrelsen.


Det ska vara säkert att vistas på våra vägar. Alkohol och trafik hör inte ihop och dagens beslut kommer att innebära att morgondagens trafikanter båda har större kunskap om riskerna i trafiken och att färre kör rattfulla, säger Åsa Torstensson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0