Sarah Wamala ny generaldirektör för Folkhälsoinstitutet


Sarah Wamala


Maria Larsson har utsett Sarah Wamala till ny generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut (FHI) efter regeringsbeslut. Hon arbetar just nu som avdelningschef för avdelningen Folkhälsa vid Centrum för Folkhälsa vid Stockholms Läns Landsting. Tidigare har hon varit bland annat enhetschef och forskningsledare på FHI. Sarah Wamala är docent i samhällsmedicin och medicine doktor i medicin/folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet (KI). Sarah Wamala är 41 år, född och uppvuxen i Uganda, varifrån hon också har med sig en nationalekonomexamen.


Sarah Wamala har varit en av de sökande till tjänsten. Hon har en gedigen utbildning, kan folkhälsofrågorna mycket väl och har ett stort kontaktnät såväl nationellt som internationellt. Hon har omvittnat goda ledaregenskaper och ett stort engagemang. Jag är övertygad om att Sarah Wamala kommer att bli en utmärkt generaldirektör för Statens Folkhälsoinstitut, säger Maria Larsson.


Sarah Wamala

Sarah Wamala arbetar just nu som avdelningschef för Avdelning för Folkhälsoarbete vid Centrum för Folkhälsa vid Stockholms Läns Landsting, där hon har ansvar för sex enhetschefer och 95 medarbetare. Avdelningen arbetar med frågor som inkluderar alkohol, droger, tobak, kost och fysisk aktivitet, sex och samlevnad och psykisk hälsa. Tidigare har Sarah Wamala varit enhetschef och forskningsledare på FHI. Därigenom har hon ett stort kontaktnät med olika aktörer på lokal- och nationell nivå.


Sarah Wamala är docent i samhällsmedicin och medicine doktor i medicin/folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet (KI). Därutöver har hon skaffat sig utbildning vid några av de främsta folkhögskolorna i världen, såsom School of Public Health vid Cambridge University i Storbritannien och Tufts University i USA. Hon har även gästforskat vid Harvard School of Public Health och Wellington School of Medicine och etablerat ett brett, lokalt, nationellt och internationellt samarbete med framstående forskare och aktörer.


Sarah Wamala är 41 år, född och uppvuxen i Uganda, har bott i Sverige i 18 år och varit svensk medborgare i 14 år.


Jag är väldigt glad över det förtroende som getts mig. Det blir en stor utmaning som känns både spännande och rolig. Folkhälsofrågorna har hamnat högt på agendan i samhället och kommer bli än mer viktiga i framtiden. Det känns också bra att veta att det finns mycket duktiga medarbetare på FHI som jag kommer att arbeta tillsammans med. FHI har en stark position både i Sverige och internationellt när det gäller folkhälsofrågor. Den positionen vill jag göra ännu starkare, säger Sarah Wamala i en kommentar.


Statens folkhälsoinstitut (FHI)

Statens folkhälsoinstitut (FHI) är en statlig myndighet som har till huvuduppgift att förbättra folkhälsan. Särskild vikt fästs vid insatser för de grupper som är utsatta för de största hälsoriskerna. FHI är en myndighet under Socialdepartementet, där äldre- och folkhälsominister Maria Larsson är ansvarigt statsråd för folkhälsofrågorna.


FHI ansvarar för sektorsövergripande uppföljning och utvärdering av insatser inom folkhälsoområdet samt utövar tillsyn inom alkohol-, narkotika- och tobaksområdena. Institutet är ett nationellt kunskapscentrum för metoder och strategier inom folkhälsoområdet.


Verksamheten har vetenskaplig förankring och bedrivs i nära samarbete med andra statliga myndigheter, kommuner, landsting och organisationer. För närvarande har institutet cirka 160 medarbetare, med huvudkontor i Östersund. FHI sprider kunskaper och erfarenheter bland annat genom webbplatsen, rapporter och tidskrifter. Dessutom anordnar och medverkar institutet i konferenser, seminarier och utbildningar.


Regeringsuppdrag till FHI

FHI får årligen regleringsbrev från regeringen och tilldelas även nya uppdrag löpande. I samband med den folkhälsopolitiska propositionen, som beslutades i riksdagen före sommaren, tilldelades FHI en rad nya uppdrag. Det gäller bland annat regeringens satsning på föräldrastöd, kost och fysisk aktivitet, äldres hälsa och livskvalitet samt en nationell tobaksförebyggande satsning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0