Regeringen kartlägger minoriteters hälsa

Regeringen har beslutat att ge Statens folkhälsoinstitut (FHI) i uppdrag att göra en kartläggning av hälsosituationen bland de nationella minoriteterna och lämna förslag på hur det hälsofrämjande och förebyggande folkhälsoarbetet rörande de nationella minoriteterna ska kunna bedrivas. Det ska ske i samarbete med företrädare för de nationella minoriteterna och med Delegationen för romska frågor.


Att kartlägga de nationella minoriteternas livsvillkor och levnadsvanor är ett viktigt steg i Sveriges arbete att leva upp till åtagandena i Europarådets minoritetskonventioner. De nationella minoriteterna utgörs av samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.


Regeringen anser att det är angeläget att de nationella minoriteterna tydligare beaktas i folkhälsosammanhang. I propositionen En förnyad folkhälsopolitik har regeringen aviserat att en kartläggning av hälsosituationen bland de nationella minoriteterna bör göras.


Uppdraget ska slutredovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 30 september 2009.


Sverige har åtagit sig en folkrättslig skyldighet att skydda de grupper som erkänts som nationella minoriteter enligt två Europarådskonventioner: ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter och europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.


Enligt ramkonventionen ska Sverige bland annat vidta åtgärder för att inom alla områden av det ekonomiska, sociala, politiska och kulturella livet främja fullständig och effektiv jämlikhet mellan personer som tillhör en nationell minoritet och personer som tillhör majoritetsbefolkningen. I detta åtagande ingår bland annat de nationella minoriteternas hälsosituation.


Europarådets rådgivande kommitté har påtalat att uppföljningen av Sveriges åtaganden enligt ramkonventionen försvåras av att Sverige inte samlar in officiell statistik rörande befolkningens etniska fördelning.  Rådgivande kommittén uppmanade därför Sverige att vidta ytterligare åtgärder i samråd med de nationella minoriteterna för att få fram mer omfattande och exaktare statistiska uppgifter. Kunskapsbristen har också nyligen uppmärksammats i en rapport av FN:s specialrapportör i hälsofrågor om hur Sverige lever upp till alla medborgares rättigheter till den bästa möjliga hälsan. Att kartlägga de nationella minoriteternas livsvillkor och levnadsvanor är ett viktigt steg i Sveriges arbete att leva upp till åtagandena i Europarådets minoritetskonventioner.


Ungefär en halv miljon människor i Sverige bedöms höra till de nationella minoriteterna. Siffran bygger på antaganden. Hur många som väljer att definiera sig själva som tillhörande en av dessa minoriteter vet ingen. I Sverige registreras inte enskildas etnicitet. Det är därför inte möjligt att utläsa i den officiella statistiken hur de nationella minoriteternas hälsosituation är eller hur den ser ut i förhållande till majoritetsbefolkningen. När det gäller sverigefinnar kan dock en del resultat utläsas från statistiken för personer födda i Finland och barn till dessa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0