Bilbrotten minskar - bostadsinbrotten ökar

De anmälda brotten fortsätter att öka, första halvåret i år med 5 procent. Mest ökar skadegörelse och bedrägeribrott. Men även de anmälda våldsbrotten och våldtäkterna fortsätter att öka, medan bilbrotten minskar.


Brå (Brottsförebyggande rådet) har nu publicerat  statistik för första halvåret 2008. Hittills i år har cirka 670 500 brott anmälts till polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten. Det är en ökning med 32 500 brott jämfört med samma period förra året. Mest ökade det anmälda klottret, främst klotter mot kollektivtrafik, och bedrägerier. Sammantaget stod dessa kategorier för cirka 55 procent av den totala ökningen.

Bostadsinbrotten ökar
Bostadsinbrotten ökade med 17 procent under första halvåret, mest ökade inbrotten i lägenhet. Störst var ökningen i Skåne, Västra Götalands, Västmanlands och Stockholms län. De stod för två tredjedelar av ökningen. I förhållande till antalet invånare ligger Skåne, Hallands och Stockholms län i topp när det gäller bostadsinbrott.


Det tål att upprepas: Grannsamverkan är en effektiv metod för att skydda sig mot inbrott, det kan förebygga i genomsnitt 26 procent av brotten. Det framgår av internationell forskning som Brå låtit sammanställa, säger Jan Andersson, generaldirektör vid Brå.

Anmälda våldtäkter fortsätter att öka
De anmälda våldsbrotten* fortsatte att öka, vilket följer trenden de senaste 10 åren. Årets första sex månader ökade de med 3 procent, jämfört med samma period förra året. De anmälda våldtäkterna ökar, detta halvår med 17 procent. Nyligen kom Brå med en specialstudie av anmälda våldtäkter mot personer över 15 år. Där konstateras att de våldtäkter som ökar mest är fall där förövare och offer inte känner varandra väl. Det anmäls även fler mindre grova våldtäkter, där förövaren använt mindre våld och där offren fått färre skador.

De senaste åren har det varit en stark opinion mot våldtäkter, och lagen har omarbetas. Det sänder signaler om att detta är brott som kan och bör polisanmälas, vilket gjort att fler brott synliggjorts. Men det kan också vara en faktisk ökning. Människors vanor har förändrats, ett mer aktivt nöjesliv och fler dejtingsajter har gjort det lättare att knyta kontakter, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Bilbrotten fortsätter att minska
Liksom tidigare år minskar bilbrotten, första halvåret i år med 16 procent. Sedan i början av 2000-talet har bilbrotten halverats. Minskningen kan förklaras dels av att nya bilar har ett mer effektivt stöldskydd, dels av att polis och andra arbetat aktivt med att förebygga stölder ur bil, till exempel genom "Töm bilen själv" -kampanjer. 


* Till våldsbrott räknas: mord och dråp, misshandel, våldtäkt, grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning, rån och våld mot tjänsteman.


Läs också:

Anmälda brott - preliminär statistik för första halvåret 2008

Diagram över några brottstyper


Besök också:

Statistik över anmälda brott


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0