Rekordartad ökning av narkotikabeslag i Norge

Från Norge rapporteras en rekordartad ökning av narkotikabeslag med 26 264 beslag 2006. Av dessa var 11 000 beslag av cannabis. Uppgifterna kommer från en rapport från Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS*).


Av en sammanfattning av rapporten framgår följande:


Två enkäter utförda under 2006 - en bland 15-20-åringar och en bland unga vuxna (21-30 år) visar stora skillnader för alla sorters narkotika både beträffande bruk någon gång och bruk under de senaste sex månaderna. Nivåerna bland 21-30-åringarna var mer än dubbelt så höga jämfört med 15-20-åringarna såväl i Oslo som i landet som helhet. Medan andelen som använt narkotika någon gång ökat starkt bland unga vuxna de senaste åtta åren har det motsatta skett bland ungdomar under 20 år.


Användningen av cannabis bland 15-20-åringar nådde en topp omkring millennieskiftet. De tillhör nu gruppen unga vuxna. Dessutom debuterar ett icke obetydligt antal med cannabis efter att de fyllt 21 år.


Att pröva cannabis är vanligast förekommande under de sena tonåren och upp i 20-årsåldern. Här ökar andelen som har prövat cannabis någon gång. När det gäller användning av cannabis mer nyligen visar enkäterna inte någon säker ökning bland unga vuxna. Mer uppseendeväckande är nedgången av användning under de senaste sex månaderna bland 15-20-åringarna, en nedgång som varit ganska markant sedan millennieskiftet.

När det gäller andra droger är det mer problematiskt att identifiera klara trender eftersom det är få som uppger användning.


Beträffande ungdomar under 20 år förefaller användning någon gång av amfetamin, kokain och ecstasy att ha varit stabil eller gått ned under perioden 1998-2006. Hos unga vuxna är en motsatt trend ännu tydligare. Under åtta år har användning någon gång av de tre preparaten ökat betydligt - för amfetamin har det skett en fördubbling och för kokain en tredubbling. Användning under de sex senaste månaderna har däremot inte ökat, med undantag för kokain där det skett en fördubbling under de senaste fyra åren. Den största ökningen av användning av kokain noteras bland unga män i Oslo.


Hiv och hepatit

Antalet hiv-fall bland sprutnarkomaner ligger stabilt på en låg nivå och det förekommer liten ny smitta i gruppen. Under 2006 rapporterades bar sju nya fall av totalt 276, vilket tangerar det lägsta antalet något år. Omfattande testning, stor öppenhet om hivstatus i missbrukarkretsar kombinerat med bland annat en stark rädsla för smitta antas spela en viktig roll. Dessutom har många smittkällor försvunnit på grund av dödsfall efter överdoser eller rehabilitering genom substitutionsbehandling eller annan rehabilitering. De senaste årens omfattande utbredning av hepatit A och B och den höga förekomsten av hepatit C visar emellertid att man i gruppen delar sprutor i betydande omfattning. Hiv-situationen är därför fortsättningsvis oförutsägbar.


Dödsfall

I Norge är det två instanser som registrerar narkotikarelaterade dödsfall - Statistisk sentralbyrå (SSB) och Kripos. Statistik från båda instanserna visar en topp 2001 och därefter en nedgång. Statistiken från Kripos visar att 195 personer dog under 2006 till följd av användning av narkotika, vilket är elva fler än 2005. Oslo hade flest dödsfall - 72 stycken (2005: 78 dödsfall i Oslo).


Statistiken från Kripos visar vidare att nästan tre av fyra av dödsfallen under 2006 skedde bland de som var under 40 år, medan strax över 20 procent var under 25 år. Andelen narkotikarelaterade dödsfall bland de yngsta har varit relativt stabil men oroväckande hög sedan millennieskiftet. En möjlig förklaring är att behandling med metadon/Subutex fångar upp de yngsta i liten utsträckning eftersom den nedre formella åldergränsen för att bli antagen i programmet är 25 år.

Beslag
2006 registrerades 21 343 narkotikaärenden och 26 264 beslag. Det är det högsta antalet narkotikaärenden och beslag på fyra år. Beträffande beslagen av cannabis och kokain så var dessa till antalet de högsta någonsin. Antalet beslag av amfetamin var rekordstort 2006 och blir, enligt Kripos, ännu större 2007.

Metamfetamin

Beträffande metamfetamin pekar kurvan brant uppåt. Antalet beslag har nästan tredubblats sedan 2001. Enligt EU:s drogobservatorium är Norge förmodligen ett av de tyngsta områdena i Europa när det gäller metamfetamin, både med hänsyn tagen till beslagtagna mängder och antalet beslag. Merparten av metamfetaminet på den norska marknaden kommer från illegala laboratorier i Ryssland, Polen och Litauen. Litauen förefaller ha övertagit rollen som huvudleverantör av syntetisk narkotika som amfetamin, metamfetamin och Rohypnol till Norge. Polen och Nederländerna är fortsättningsvis centrala länder men de flesta som grips nu är litauer.

  

Cannabis

Tillgången på cannabis förefaller vara fortsatt stor. 2006 beslagtogs cannabis i samtliga 27 polisdistrikt, varav 21 distrikt gjorde fler beslag än 2005 och många har haft en ökning på mellan 20 och 80 procent av antalet beslag vid en jämförelse med 2005.


Kokain

Kokain har också registrerats i samtliga polisdistrikt. Såväl i absoluta tal som i relation till annan narkotika tyder mycket på att kokainet har större spridning än någonsin tidigare. Det är också ett skäl till att anta att användningen är betydligt större än vad som framgår av statistiken eftersom användningen av kokain ofta förekommer i utelivet där polis sällan eller aldrig är närvarande.


Heroin
Antalet beslag av heroin var däremot det lägsta på 15 år med mer än en halvering sedan 2001. Nedgången fortsatte under första halvåret 2007. Även om detta är en indikation på att efterfrågan på heroin blivit väsentligt lägre är minskningen de senaste åren så markant att det kan resas tvivel om beslagsstatistiken speglar verkligheten. Kripos hävdar att det inte finns någon anledning till att tro att tillgängligheten på heroin minskat i förhållande till tidigare år. Intervjuer bland injektionsmissbrukare i Oslo som SIRUS genomfört som ett led i kartläggningen av den illegala gatumarknaden tyder inte på att det blivit svårare att få tag i heroin i Osloområdet.


*SIRUS är den norska kontaktpunkten för EU:s drogobservatorium i Lissabon, EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction)


(Översättning: Torgny Peterson)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0