Regeringens förberedelser inför Sveriges ordförandeskap i EU 2009

EU-minister Cecilia Malmström informerade torsdag 24 januari riksdagen om regeringens förberedelser inför Sveriges ordförandeskap i EU andra halvåret 2009. Hon berättade då följande:

Planeringen i Regeringskansliet inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd  har intensifierats under hösten. Sverige har ett par alldeles speciella förutsättningar att ta hänsyn till:

Det nya EU-fördraget ska enligt planerna träda i kraft i januari 2009. Det innebär ett antal nyheter. En permanent ordförande ska väljas för Europeiska rådet. Den höge representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken slås samman med kommissionären för utrikesfrågor. Det nya fördraget  innebär också att delvis nya beslutsregler kommer att gälla.

Under försommaren 2009 hålls val till Europaparlament och en ny kommission tar vid under hösten. Vi tar alltså över ordförandeskapet i en situation med ett nytt parlament och en ny kommission som ska granskas och godkännas av det nyvalda parlamentet.

Jämfört med Sveriges EU-ordförandeskap 2001 kommer vi nu att leda ett betydligt större EU. Idag finns det 27 medlemsstater, då var det bara 15. En annan förändrad förutsättning är de generella kraven på säkerhet har höjts kraftigt för den här typen av arrangemang. Båda dessa förändringar leder till ökade kostnader.

Allt detta måste vi ta hänsyn till när vi planerar ordförandeskapet.

Vi arbetar nu tillsammans med Frankrike och Tjeckien i en ordförandetrio. Vi kommer tillsammans med Frankrike och Tjeckien att ta fram ett program som ska gälla under alla våra tre länders ordförandeskap - från juli 2008 när Frankrike tar över till december 2009 när vårt ordförandeskap är slut. Diskussionerna om programmet sker under våren och programmet antas av EU:s ministerråd i juni 2008.

Inför arbetet med att ta fram programmet vill regeringen lyfta fram fem prioriterade områden som är särskilt viktiga för Sverige: Det första området är klimat, miljö och energi. Det andra är jobb, tillväxt och konkurrenskraft . Det tredje är ett tryggare och öppnare Europa. Det fjärde är Östersjön och relationerna med EU:s närområde. Det femte är EU som global aktör och fortsatt utvidgning.

Dessa fem områden kommer vi att föra fram i våra diskussioner med Frankrike och Tjeckien. Arbetet med vårt eget 6-månadersprogram kommer att inledas först i höst.

För att förbereda och genomföra ordförandeskapet kommer Regeringskansliet, förutom omprioriteringar, att ha en budget på 890 miljoner kronor till sitt förfogande. Utgifterna gäller framför allt  mötesverksamheten i Sverige, press-, informations- och kultursatsningar samt kompetensutveckling.

En huvuduppgift för Sverige som ordförandeland kommer  att  vara att leda rådsmöten på alla nivåer. De allra flesta möten äger rum i Bryssel och Luxemburg. I Sverige kommer ett hundratal möten att äga rum. Av dessa är ett mindre antal informella ministermöten, resten är olika sorters tredje landsmöten, tjänstemannamöten, seminarier eller konferenser.

Regeringen har just fastställt var ministermötena under vårt ordförandeskap ska förläggas i Sverige. De kommer att äga rum i Jönköping, Stockholm, Åre, Göteborg, Umeå, Växjö och Malmö. Vår ambition har varit att arrangera ministermötena i olika delar av landet. Samtidigt har säkerhets-, logistik och kostnadsaspekter vägt tungt som urvalskriterier. Vi kommer nu att gå vidare med diskussioner om lokalt och regionalt engagemang i denna verksamhet. Den 1 januari i år inrättades ett särskilt mötessekretariat inom Regeringskansliet som kommer ansvara för det praktiska genomförandet av möten i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0