Kraftfulla insatser mot mc-gäng

Under senare tid har det glädjande nog rörts om friskt i mc-grytorna. Så är också fallet idag då hundratalet poliser grep 13 personer på tio olika platser i Skåne och Västra Götaland.

En vaken och alert allmänhet, engagerade media, adekvat lagstiftning och effektiva myndighetsinsatser är en bra mix för ett fortsatt framgångsrikt arbete mot den grova organiserade brottsligheten.


Polisen meddelar följande om dagens insats

Undanhållen skatt på bortemot 15 miljoner kronor var huvudorsaken till tisdagens omfattande polisinsats mot den kriminella mc-miljön. Totalt 13 personer greps på sammanlagt tio platser i Skåne och Västra Götaland.


Detta ska ses som ett led i den nationella satsning som vi inom de brottsbekämpande myndigheterna gör mot den grova organiserade brottsligheten. En bra början på vad en effektiv samverkan mellan myndigheter kan resultera i, säger Henrik Malmquist som är chef för länskriminalavdelningen vid polisen i Skåne.

Omkring 100 poliser deltog i insatsen som inleddes under de tidiga morgontimmarna. Syftet var att gripa misstänkta personer samt göra husrannsakningar för att säkra bevismaterial till den fortsatta utredningen. Husrannsakningarna gav förutom eftersökt material i form av dokumentation av olika slag även fynd som resulterar i narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

Jag kan konstatera att vi har genomfört det vi hade för avsikt att göra på ett lyckosamt sätt. Nu återstår ett omfattande arbete med att gå igenom det beslagtagna materialet. I första skedet handlar det om att se vilka av de misstänkta som kan bli aktuella att begära häktade. Vi kan inte utesluta att fler personer kan komma att bli misstänkta i den här utredningen, säger Malmquist.

Pågående utredningar
Bakgrunden till insatsen är pågående utredningar vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö och ytterligare en utredning vid länskriminalen i Skåne. Vissa kopplingar finns mellan utredningarna genom att de misstänkta har anknytning till ett och samma kriminella motorcykelgäng.

Det handlar sammanfattningsvis om i huvudsak organiserad förmedling av svart arbetskraft. Där personer med anknytning till kriminella mc-gäng har en nyckelroll i vad avser upprättandet av bluffakturor för att finansiera den svarta arbetskraften. Man kan säga att personerna genom sin koppling mc-gängen utgjort en slags garanter för att de olagliga avtalen har uppfyllts, säger chefsåklagare Mats Mattsson vid Ekobrottsmyndigheten.

I utredningarna finns misstankar om bokförings- och skattebrott på uppemot omkring 15 miljoner kronor i ett antal olika bolag. Den arbetskraft som det rört sig om har i huvudsak åtagit sig uppdrag inom bygg- och städbranschen. Brottsligheten förmodas ha pågått i vart fall under 2006 och fram till nu.

Svart arbetskraft
Upplägget har i princip varit att till synes vita företag kunnat lämna ganska låga offerter på olika uppdrag eftersom de anlitar arbetskraft som är billigare genom att ingen skatt eller arbetsgivaravgifter betalas. Det här företaget betalar inte ut några löner utan det sköter andra företag som finns mitt emellan och som står under stort inflytande från kriminella organisationer. Dessa företag fakturerar de "vita" företagen och får ut kontanter som kan betalas ut till den svarta arbetskraften utan att vare sig skatt eller andra avgifter redovisas, säger Mats Mattsson. 

Tisdagsmorgonens insats har föregåtts av ett omfattande planerings- och utredningsarbete där personal från Skånepolisens länskriminalavdelning har samarbetat med ett antal åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö och Göteborg samt med företrädare för Rikskriminalpolisen och de lokala polisorganisationerna på berörda orter. Även polismyndigheten i Västra Götaland har medverkat i en del av insatsen.

Myndighetsgemensam insats
Insatsen har involverat flera olika myndigheter och kan ses som ett resultat av nationell aktionsgruppsverksamhet och ett led i de brottsbekämpande myndigheternas särskilda satsning mot den grova och organiserade brottsligheten.

Jag menar att detta sätt att arbeta är nödvändigt för att vi framgångsrikt ska kunna bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Detta är sannolikt bara början på ett mycket långsiktigt arbete. Vi ser tydliga mönster i hur de yrkeskriminellas bedriver sin verksamhet, säger Henrik Malmquist.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0