En sambandsman i Sydamerika?

I samband med att uppgifter om kokainsituationen i Sverige presenterades nyligen, nämndes att Sverige eventuellt överväger att placera en sambandsman i Venezuela eller Costa Rica då Rikskriminalpolisen avser att öka insatserna mot kokainsmugglingen.


Jag tror inte mycket på den idén. Kokainet kommer från Sydamerika - javisst. Men väl på den här sidan Atlanten finns det synnerligen goda skäl att tro att merparten av kokainet kommer in via den iberiska halvön, Nederländerna och/eller Storbritannien.


Storbritannien och andra länder samarbetar redan i ett projekt på iberiska halvön där SOCA (Serious Organized Crime Agency) från Storbritannien är en av huvudaktörerna. SOCA har ett stort antal sambandsmän i Sydamerika, liksom amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration).


Både Storbritannien och USA har tillgång till avgörande tekniska hjälpmedel som Sverige saknar och som Sverige inte heller vare sig kan eller kommer att utveckla på grund av alltför dåliga ekonomiska möjligheter i de här sammanhangen. Dessutom kan vår välkända 'neutralitet' sätta hinder i vägen för avancerade system av det slag som Storbritannien och USA har tillgång till.


Det vore bättre och effektivare att Sverige i ännu större utsträckning utnyttjade tillgänglig underrättelseinformation från alla de aktörer som samarbetar i projektet på iberiska halvön i kombination med en kraftfull utveckling av den nationella underrättelse- och analysverksamheten. 


För att utnyttja DEA:s kompetens behöver Sverige inte heller någon egen sambandsman i Sydamerika. DEA-kontakter finns på närmare håll - bland annat ett stort kontor i Nederländerna och ett i London.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0