Så samarbetar skola och föräldrar bättre

Ett förtroendefullt samarbete mellan lärare och föräldrar skapar gemensamma normer och minskar risken för skolk och andra problembeteenden, meddelar Folkhälsoinstitutet I en nya skrift, Möten med föräldrar, får skolledare och lärare förslag på hur samarbetet kan utvecklas.


Skolans viktigaste medspelare är elevernas föräldrar. Ändå kan många lärare tycka att det är svårt att få till stånd ett stabilt samarbete med föräldrarna. Föräldrarnas inställning till skolan betyder mycket för hur eleverna kommer att klara skolarbetet.

Samverkan mellan skolan och föräldrarna är särskilt viktig för att förebygga skolsvårigheter och problem med aggressivitet, mobbning och våld hos barn och ungdomar. Här är den enskilde lärarens sätt att bemöta föräldrarna betydelsefull för hur kontakten mellan skolan och hemmet utvecklas.

Skriften Möten med föräldrar ger förslag till hur olika kontaktytor mellan skolan och föräldrar kan byggas upp. Några exempel är:
 
- Utveckla utvecklingssamtalet
- Veckobrevet hem
- Telefonsamtalet som förändrar
- Föräldramöten med sammanhang
- Hembesök lönar sig

Författare är Birgitta Kimber, speciallärare och utbildare sedan trettio år. Hon har särskild kunskap när det gäller föräldrastöd och samarbete med föräldrar.


Läs också:

Möten med föräldrar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0