Öppet brev till finansminister Anders Borg

Jag heter Björn Hartvigsson och är förbundsordförande i fackförbundet TULL-KUST. Vi organiserar merparten av de anställda i Tullverket och Kustbevakningen. Jag vänder mig idag till dig, Anders Borg, i din egenskap av landets finansminister.

Skälet är att Tullverket under gårdagen [29 januari] presenterade en rapport, där man föreslår stora neddragningar i tullverksamheten. Enligt ledningen i Tullverket är bakgrunden till detta förslag på neddragningar att man bedömer ett framtida underskott i myndigheten på 500 miljoner kronor år 2012.

Under gårdagen informerades den personal som föreslås sägas upp utifrån rapportens förslag. Som du förstår så kom detta besked för många av tulltjänstemännen som en fullständig överraskning. En del rykten har cirkulerat innan rapporten blev offentlig, men när man väl insåg faktum så var det många som reagerade starkt.

Många av dem som i detta läge föreslås vara kvar i Tullverket mår också mycket dåligt. Vi har även hört att yngre kollegor börjar ifrågasätta sin framtid i Tullverket.

Vi från TULL-KUST kan inte i något avseende dela rapportens analyser av det ekonomiska läget och således inte heller rapportens förslag till neddragningar.
Att i princip ta bort all uniformerad tullpersonal norr om Arlanda skapar enligt vår uppfattning en "tullfri zon" i Norrland.

Att utarma den redan underbemannade personalstyrkan i övriga Sverige känns minst sagt upprörande, inte minst ur ett narkotikabekämpningsperspektiv. Neddragningarna kommer även att medföra en drastisk försämring av servicen till näringslivet.

Tullverket har anfört att man ser ett kommande underskott på 500 miljoner kronor år 2012 om inget görs nu. Att ta ett sådant grepp över ekonomin under en sådan lång tidsperiod som fem år framöver anser vi vara felaktigt. Du har också den 16 januari i år svarat på en skriftlig fråga från socialdemokraten Britta Rådström att Tullverket erhåller ett årligt anslag för att bedriva verksamheten.

Under de närmaste fem åren beräknas ca 340 personer i Tullverket gå i pension. Om Tullverket istället valde att lugnt och sansat - med små justeringar - anpassa organisationen, så skulle Sverige fortsatt kunna ha en tullverksamhet värd namnet.

Jag vill slutligen vädja till dig att aktivt ta tag i denna fråga och tillsammans med oss på TULL-KUST verka för att bibehålla en tullverksamhet av hög kvalitet i hela landet.

Om du är intresserad utvecklar vi gärna våra tankar ytterligare vid ett personligt möte.

Tack för uppmärksamheten!

Björn Hartvigsson
Förbundsordförande TULL-KUST


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0