Ökade möjligheter att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri

Regeringen beslutade i dag en proposition med förslag till åtgärder som syftar till att öka trafiksäkerheten på land och till sjöss. Förslagen innebär att myndigheternas resurser utnyttjas mer effektivt i kampen mot trafikonykterheten.

Tjänstemän vid Tullverket och Kustbevakningen får ta alkoholutandningsprov, till exempel rutinmässiga prov, och göra ögonundersökningar för att förebygga, upptäcka och utreda rattfylleri och drograttfylleri. Kustbevakningstjänstemännen får även ta alkoholutandningsprov vid misstänkt sjöfylleri.

Tullverket och Kustbevakningen får bedriva förundersökning om rattfylleribrott och Kustbevakningen om sjöfylleribrott. Tjänstemännen vid myndigheterna får använda tvångsmedel och omhänderta fordonsnycklar för att förhindra rattfylleribrott. Dessutom får myndigheterna omhänderta körkort.

Det blir möjligt att ta blodprov på förare som varit inblandade i vägtrafikolyckor och på grund av det inte kan lämna alkoholutandningsprov eller genomgå ögonundersökning, även om det saknas misstanke om trafiknykterhetsbrott.

Personal inom såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten kan utan hinder av sekretess kontakta polis eller annan myndighet för att förhindra eller avbryta ett trafiknykterhetsbrott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0