Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården

Idag har regeringen överlämnat en proposition till riksdagen om en ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården - öppen psykiatrisk tvångsvård. Förslaget berör personer som vårdas inom sluten psykiatrisk vård eller sluten rättspsykiatrisk vård men som inte är i behov av att vara tvångsintagna på sjukvårdsinrättning. Med den nya lagen kan patienter skrivas ut på villkor att de följer särskilda föreskrivna villkor. Kommunerna får 525 miljoner kronor för att utveckla den nya vårdformen som föreslås träda i kraft 1 september 2008.

Syftet med den nya vårdformen är att underlätta för personer som vårdats inom ramen för Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, eller Lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, att komma tillbaka till samhället. Patienter som vårdas enligt den föreslagna vårdformen får en individuellt anpassad vårdplan där särskilda villkor kan föreskrivas. Det kan exempelvis handla om att personen åläggs att regelbundet uppvisa att han eller hon sköter sin medicinering, inte överträder eventuella besöksförbud eller återfaller i missbruk.

I dag vårdas många patienter allt för länge inom slutenvården eftersom det saknas alternativa behandlingsformer inom öppenvården. Med den nya vårdformen ges personer möjlighet att under ordnade former komma ut i det öppna samhället, säger socialminister Göran Hägglund.

Chefsöverläkaren vid den klinik där patienten vårdas får enligt regeringens förslag ansöka om öppen psykiatrisk tvångsvård. Beslut fattas av allmän förvaltningsdomstol och ska alltid vila på en medicinsk bedömning. Vården ska ske i nära samarbete mellan hälso- och sjukvården och kommuner.

Den nya lagen innebär inga förändringar i förutsättningarna för intagning i psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård. Tvångsvården kommer även i framtiden att inledas på sjukvårdsinrättning. Däremot ersätter den nya vårdformen möjligheten att ge patienter permission under längre perioder.

Regeringen föreslår också en ändring i sekretesslagen som innebär att uppgifter om en enskild som vårdas enligt LPT eller LRV ska kunna lämnas, utan hinder av sekretess mellan myndigheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, om det behövs för att den enskilde ska få nödvändig vård, behandling eller annat stöd.


Läs också:

Prop. 2007/08:70 Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0