Ny utredning om det så kallade vistelsebegreppet

Regeringen har beslutat om en utredning om vistelsebegreppet i socialtjänstlagen i vissa situationer. Syftet med utredningen är att förtydliga ansvarsfördelningen mellan kommuner när det gäller enskilda personers vistelse i en annan kommun än hemkommunen. Frågan har varit väldigt omdiskuterad och ställt till med många problem i stora delar av landet. Utredningen ska bringa klarhet i var ansvaret ska ligga. Till särskild utredare har regeringen utsett Lars Grönwall. Det säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

Enligt socialtjänstlagen har socialtjänsten det yttersta ansvaret för att alla som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd de behöver. Kommunerna har dock inte ansvar för sådana insatser som andra huvudmän ska svara för.

Hemkommunen är den kommun där personen har sitt permanenta boende. Människor rör sig dock mellan kommuner och kan få behov av insatser från socialtjänsten även där vistas tillfälligt. I olika situationer kan tvister uppstå mellan vistelsekommunen och hemkommunen om vilken kommun som i en viss situation ska ge insatser till en enskild person. Ansvarsfördelningen mellan hemkommun och vistelsekommun behöver förtydligas när det gäller svenska medborgare som saknar hemvist men som vistas i Sverige, våldsutsatta kvinnor och barn och andra grupper som av säkerhetsskäl måste flytta till en annan kommun, ensamkommande barn som beviljats uppehållstillstånd, hemlösa personer som rör sig mellan olika kommuner och äldre personer i behov av insatser och som periodvis vill bo i sina fritidshus.

Utredningen ska redovisa sitt resultat senast 30 april 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0