Lagrådsremiss om ny patientdatalag

Regeringen överlämnade i dag en lagrådsremiss om en ny patientdatalag. Syftet med förslaget är att förbättra informationsutbytet mellan olika vårdgivare och därigenom öka säkerheten för patienter. Samtidigt ges patienten direktåtkomst till sin journal via Internet.

En övervägande del av all journalföring inom svensk hälso- och sjukvård sker i dag elektroniskt. 97 procent av alla journaler inom primärvården och 83 procent av journalerna på sjukhusen är elektroniska. Med gällande lagstiftning är det dock inte möjligt för olika vårdgivare att på elektronisk väg utbyta information med varandra. Varje sjukhus eller vårdcentral har i regel ett journalsystem som varken kan eller får kommunicera med motsvarande system på andra vårdinrättningar.

Den ordning som hittills gällt skapar stora problem. Dåligt fungerande informationsutbyte kan få katastrofala följder i form av fördröjning, felbehandling och onödigt lidande. Vårdinrättningarna har länge efterfrågat en lagändring som ger bättre möjlighet till effektivt informationsutbyte, säger socialminister Göran Hägglund.

En ökande patientrörlighet mellan vårdnivåer och regioner liksom den ökande koncentreringen av specialistkompetens ställer helt nya krav på en effektiv och säker elektronisk överföring av journaldata mellan vårdgivare. Utvecklingen på det tekniska området har samtidigt öppnat nya möjligheter för informationshantering. Den centrala utgångspunkten för den nya patientdatalagen är att skapa en sammanhållen reglering som balanserar en ökad patientsäkerhet med ett fortsatt starkt integritetsskydd.

En annan bärande tanke i patientdatalagen är att stärka patientens möjlighet till inflytande och delaktighet genom att patienten själv kan bestämma vem som ska ges åtkomst till den sammanhållna journalen. Det blir också möjligt att spärra enskilda uppgifter i sin journal. Patienten ges vidare möjlighet att, via Internet, ha elektronisk direktåtkomst till sina uppgifter och se en logg över vilken vårdpersonal som haft åtkomst till den egna journalen.

Det system som regeringen nu möjliggör innebär inte bara bättre patientsäkerhet utan ger också ett starkare integritetsskydd. Patienter får direkttillgång till sin journal och kan, med läkarens hjälp, korrigera felaktiga uppgifter. Samtidigt slipper vårdpersonalen den långsamma och osäkra hantering det innebär att faxa journaler mellan vårdinrättningar, säger Göran Hägglund.

Patientdatalagen är en del av den process som nu pågår för att med hjälp av nya IT-verktyg stärka patientsäkerhet och vårdkontinuitet genom en bättre samverkan och en starkare patientorientering av verksamheten. Den Nationella IT-strategin för vård och omsorg är grunden för detta arbete, där stora ansträngningar nu görs från regeringen gemensamt med Sveriges Kommuner och Landsting och andra nyckelaktörer för att uppfylla den gemensamma visionen i strategin.

Lagrådsremissen innehåller förslag till en sammanhängande reglering av personuppgiftsbehandlingen inom hälso- och sjukvården i en ny lag, patientdatalagen.

Den föreslagna regleringen innebär att patientjournallagen (1985:562) och lagen (1998:544) om vårdregister (vårdregisterlagen) ersätts av den nya lagen. Härutöver föreslås ändringar i bland annat sekretesslagstiftningen på hälso- och sjukvårdens område. Lagen gäller för alla vårdgivare oavsett huvudmannaskap, och föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.


Läs också:

Patientdatalag m.m.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0