Ett nummer till Polisen i Sverige - hundratals till Polisen i England och Wales

image278


Sverige

Nu avskaffar Polisen i Sverige lokala växelnummer


Från och med den 29 februari gäller ett enda telefonnummer till Polisen för icke-akuta ärenden: 114 14.


Syftet är att öka vår tillgänglighet och göra det lättare för allmänheten att komma i kontakt med Polisen. Oavsett var i landet man befinner sig behöver man bara komma ihåg ett nummer, säger Joakim Jansson ansvarig för samordningen av Polisens kontaktcenter, PKC.


Det gemensamma numret 114 14 till Polisen infördes i januari 2005, men de lokala växelnumren har funnits kvar parallellt och vidarekopplat till 114 14. Det innebär att Polisen har haft flera hundra publicerade telefonnummer som både varit svåra att komma ihåg och dyra att hålla öppna.


Den som ringer de gamla växelnumren kommer att få ett talbesked om att Polisen nu nås på 114 14 för icke-akuta ärenden och 112 vid pågående brott eller nödsituation. Ändringen berör inte direktnummer till personer inom respektive polismyndighet, utan endast växelnummer.


Polisens kontaktcenter (PKC) finns över hela landet för att ta emot anmälningar om brott, ge service och information till medborgarna via telefon. Förra året tog PKC emot 2,3 miljoner samtal.


Fakta 114 14

För snabbare service möts den som ringer 114 14 av ett talsvar med fyra valmöjligheter:

1. Polisanmälan om brott eller förlustanmälan, tryck 1

2. Frågor om pass, tryck 2

3. Frågor om tillstånd o öppettider, tryck 3

4. För att komma i kontakt med en person eller växeltelefonist tryck 0 eller vänta. 


England och Wales

Samtidigt som den svenska polisen inför ett enda telefonnummer så meddelar den brittiske premiärministern Gordon Brown att varje hushåll i England och Wales ska ges ökad tillgång till närpolisen i det område man bor.


Mer exakta uppgifter kommer under april månad, men Brown meddelar redan nu att de nya kontaktmetoderna till exempel kan inkludera en e-postadress och ett mobiltelefonnummer till den polis som ansvarar för en lokal gata. Vidare kommer förslaget att innebära att polischeferna ska hålla regelbundna möten för allmänheten.


Projektet, som beräknas kosta 325 miljoner pund per år, är ett av de mest omfattande när det gäller decentralisering av kontaktytorna - helt på tvärs med det som nu införs av den svenska Polisen från och med 29 februari.


image279


I ett uttalande säger Brown att allmänheten vill ha ett ökat inflytande när det gäller polisens arbete - Samtidigt som brottsligheten minskar är alltför många människor rädda och känner sig fjärmade från polisen. Det är därför vi har arbetat tillsammans med polisen för att hitta ett nytt sätt att arbeta för att ta hand om lokala prioriteringar, öka allmänhetens förtroende och göra lokalområdet säkrare.


En ny hemsida kommer att finnas tillgänglig för allmänheten i slutet av nästa månad där man hittar namn och telefonnummer till 'sina' närpoliser.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0