Dåliga nyheter för läkemedelsbolag och patienter

PloS Medicine har gjort en genomgång av 35 vetenskapliga studier av effekten av antidepressiva läkemedel. Resultatet är föga uppmuntrande för de läkemedelsbolag som gör sitt bästa för att sälja dom.


Genomgången,  Initial Severity and Antidepressant Benefits: A Meta-Analysis of Data Submitted to the Food and Drug Administration, visar att de antideppressiva läkemedlen i stort bara är marginellt bättre än sockerpiller eller placebo som det heter lite tjusigare.


Inte ser situationen ljusare ut för läkemedelsbolagen efter ytterligare en metaanalys, Selective Publication of Antidepressant Trials and Its Influence on Apparent Efficacy, publicerad i New England Journal of Medicine (Volym 358: 252-260 17 januari 2008 Nr 3).


I Sverige sålde apoteken 172 miljoner dygnsdoser SSRI förra året. I synnerhet många äldre får preparaten rutinmässigt, rapporterar SVT.


Läs också:

Antidepressiva medel inte så effektiva som de framställs


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: jimmy nyberg

Varför det skrivs ut så mycket antidepresiva läkemedel förstår inte jag. För mig handlar det mycket om att hitta orsaken till problemet, men som vanligt försöker vi i detta land arbeta med symtomen i stället. Om det är så många som mår dåligt bör man/vi kanske fundera på hur samhället är uppbyggt och vad som sker just nu i vår värld. Dagens samhälle vi lever i med stress och för lite sömn och även krav som vi sätter på oss själva kan bli för mycket för oss alla. Detta är baksidan med pengar som styr i stället för hjärnan. Det enda positiva är att alla som har aktier i läkemedelsföretag tjänar pengar.

2008-02-27 @ 00:12:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0